HackShield

De gemeente is samen met HackShield op zoek naar Junior Cyber Agents die helpen bij het cyberveilig maken van de gemeente.

HackShield is een internetsite en maakt van kinderen tussen de 8 en de 12 jaar oud Cyber Agents, die zichzelf en hun omgeving digitaal vaardig maken.  Om Cyber Agent te worden beginnen de spelers met de Basistraining. Hier leren ze alles over hackers, veilig internetten en het herkennen en voorkomen van online gevaar. Als de spelers de Basistraining hebben voltooid mogen ze zich Cyber Agent noemen.

Tijdens en na de Basistraining kunnen de Cyber Agents aan de slag met de Quests. Dit zijn extra opdrachten en uitdagingen waarmee de Cyber Agents niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving iets leren over cyberveiligheid.

In de Basistraining en de Quests verdienen de Cyber Agents Shields, die punten opleveren. Hoe meer Shields, hoe beter de Cyber Agent beschermd is tegen online gevaar!

Wil je meer weten over HackShield? Kijk dan op www.joinhackshield.nl.(externe link)

Doe mee met de battle

De burgemeesters dagen je uit. Kijk maar: 

Micah, Liva en Mats gehuldigd als cyberagents in de Utrechtse Heuvelrug

Woensdag 2 juni huldigden burgemeester Frits Naafs en wijkagent Nick Broekhuizen de winnaars van de game Hackshield. De drie jonge cyberagents spelen al maanden het online spel Hackshield. Hiermee leren ze online gevaar herkennen en voorkomen. Zo kunnen de cyberagents ook ouders, familie en vrienden leren hoe ze online veilig kunnen blijven. De battle liep tot 6 mei.

Micah uit Leersum is eerste geworden met 20.410 punten. Hij vertelt zijn familie hoe hij hen kan beschermen tegen digitale gevaren.

Liva uit Maarn is tweede geworden met 18.307 punten. Zij twijfelt of ze hacker wil worden of programmeur bij de NASA.

Mats uit Driebergen is derde geworden met 14.680 punten. Hij vertelt zijn familie wat phishing mails zijn en dat ze geen makkelijke wachtwoorden moeten instellen.

Hackshield is nog niet afgelopen. Ben je tussen de 8 en 12 jaar? Meld je dan aan(externe link)!
 

Cybercrime

We zijn steeds actiever op internet. Dit biedt mogelijkheden, maar er zijn online ook mensen actief met verkeerde bedoelingen. Criminaliteit via internet neemt toe. Iedereen kan slachtoffer worden. Phishing, ransomware, oplichting en spam zorgen voor grote (financiële) schade.

Ongevraagd helpdesk-advies: verbreek de verbinding

Oplichters die zich voordoen als medewerkers van IT-bedrijven zoals Microsoft, proberen u telefonisch wijs te maken dat u een computerprobleem heeft. Zij willen u tegen een vergoeding daarbij 'helpen'. Vervolgens vraagt de oplichter of hij mee mag kijken in uw computer, waardoor hij bijvoorbeeld bij uw bankrekening kan komen. Of hij vraagt betaling voor zijn diensten, bijvoorbeeld via Western Union of Moneygram. Krijgt u zo’n telefoontje? Ga dan niet in gesprek, maar verbreek de verbinding. Bekende fatsoenlijke bedrijven als Microsoft bellen nooit ongevraagd met dit soort meldingen.

Bedenk goed met wie u wat deelt

Zo gemakkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen. Denk dus goed na over wat u wel of niet op internet wilt delen. Scherm uw sociale netwerksites goed af. En wees selectief in wie toegang krijgt tot uw profiel en gegevens. Laat u uw gegevens ergens achter? Ga dan na bij welke organisatie u dat doet, hoe lang uw gegevens worden bewaard en aan wie deze nog meer kunnen worden verstrekt. Geef alleen de noodzakelijke gegevens.

Maak regelmatig back-ups

Beperk schade door gijzelsoftware of virussen door regelmatig een back-up te maken van uw bestanden of foto’s. Back-ups maakt u op externe gegevensdragers zoals een DVD, USB-stick of aparte harde schijf. Bewaar deze gegevensdragers op een andere plek. U kunt ook gebruik maken van een online-opslagdienst.

Gebruik uw gezonde verstand

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Wees alert als u iets niet vertrouwt of niet kent.

Cyber24 - game voor jongeren

Zo’n 33 procent van de jongeren tussen de 12 en 21 jaar heeft wel eens (bewust of onbewust) online een misdrijf gepleegd. Door in te loggen op een computer die niet van hen is of een wachtwoord van iemand anders te gebruiken. Of door zich voor te doen als een ander. En dat vinden de meeste jongeren best normaal. Met Cyber24 worden jongeren via een game bewust gemaakt van hun online gedrag en de gevolgen daarvan.

Deze game heeft verschillende korte verhaallijnen over onder meer ID-fraude, online aankopen en pesten. Iedere game wordt afgesloten met een nagesprek en een quiz. Op deze manier leren jongeren wat online gewenst en ongewenst gedrag is. En wat de gevolgen zijn voor henzelf en voor slachtoffer(s).

Cyber24-escapekoffer

Dit spel begint met een escape(room) ervaring met behulp van een escapekoffer. Uit onderzoek onder escaperooms blijkt dit soort spelen aanzet tot actief en zelfsturend leren. En leidt tot een vergroting van inzicht en een verbeterde houding. Er zijn verschillende korte verhaallijnen voor en over jongeren. Aan bod komen: ID-fraude, ben jij VOS (Veilig Op Social)?, online fraude en oplichting, online pesten en afpersing.

Meedoen

Cyber 24 wordt vanaf september 2020 ingezet op middelbare scholen in de Utrechtse Heuvelrug. Vragen hierover mailt u naar veilig@heuvelrug.nl