Japanse Duizendknoop

Op meerdere plekken in onze gemeente groeit de Japanse duizendknoop. Deze plant hoort niet in ons land thuis. Hij groeit snel en verdringt daardoor andere planten en struiken. Hij heeft lange, dikke, diepliggende wortels. Die groeien ook in holle ruimtes en beschadigen uw huis, schuur of terras.

Japanse duizendknoop herkennen

  • Het blad is frisgroen
  • In het voorjaar hebben de stelen rode nerven
  • Van augustus tot oktober heeft de plant witte bloemen
  • De bladeren staan om en om op de stengel
  • De stengels zijn bedekt met rode vlekjes
  • De stengel is hol van binnen
  • De plant is een grote bos met stengels die uit de grond komen
  • De wortels zijn van binnen oranje
  • Uit de wortelknol komen witte uitlopers die op asperges lijken

Bestrijding in de openbare ruimte

Vorig jaar hebben we alle locaties van de Japanse duizendknoop in kaart gebracht en met wortel en tak gerooid en zorgvuldig afgevoerd. Hierna gaan we deze locaties maandelijks langs in het groeiseizoen om nieuw opgekomen planten handmatig te verwijderen en af te voeren. Door dit vier seizoenen achter elkaar te doen, neemt de bezetting met de Japanse duizendknoop steeds verder af. Na vijf jaar is de grond gegarandeerd vrij van deze plant. De gemeente heeft deze garantie met de aannemer afgesproken.

Onze hoofdaannemer (BIGA) uit Zeist verzorgt de bestrijding en nazorg samen met een expert (Natuur en Ruimte). Ook dit jaar worden maandelijks in het groeiseizoen de opkomende plantjes handmatig verwijderd en afgevoerd naar een erkende verwerker. De locaties worden ingezaaid met een bloemrijk mengsel passend in de omgeving. Hiermee vergroten en stimuleren we de biodiversiteit.

De volgorde van de nazorgronde is Maarn, Maarsbergen, Driebergen, Leersum, Doorn, Amerongen en Overberg. We streven ernaar om maandelijks de ronde te maken in het groeiseizoen van april tot oktober.

De restanten worden niet als groenafval gestort, maar naar een vuilverbranding of gecertificeerd composteerbedrijf gebracht om verdere verspreiding te voorkomen. Dit is ook voor u als inwoner van belang. Heeft u deze plant in de tuin staan, gooi na het rooien de plantresten (inclusief wortels) niet in de GFT-kliko maar bij het restafval. Of breng het in een afgesloten zak op afspraak naar de milieustraat in Doorn.

Melden

Ziet u Japanse duizendknoop in de openbare ruimte? Geef de melding aan ons door.

Melding Japanse Duizendknoop(externe link)

Bestrijding in uw tuin

Heeft u een Japanse duizendknoop in uw eigen tuin? Maai of knip de plant dan tot op de grond af en voorkom verspreiding van maai- en knipsel. Herhaal dit vervolgens om de 4-6 weken. Zo raakt de plant uitgeput en komt deze na verloop van tijd minder of niet meer terug. Verwijder zorgvuldig al  het maai- en knipafval (tot de kleinste delen) en houdt dit apart van het groenafval. Dit voorkomt verdere verspreiding van de plant. Het maai- en knipafval biedt u aan als restafval. Ook uitsteken behoort tot de mogelijkheden, waarbij u moeilijke locaties met de spade uitsteekt.

Japanse duizendknoop in beeld
Groeiknopen
Groeiknopen
Binnenkant wortel Japanse Duizendknoop
Binnenkant wortel
Bloeiwijze
Bloeiwijze
Uitlopers
Uitlopers
Stengel
Stengel
Rode nerven
Rode nerven

Overzichtskaart locaties