Om klimaatverandering tegen te gaan nemen we op den duur aardgasvrij wonen. Koken en verwarmen gaat dan niet meer met aardgas. Misschien denkt u ‘Is dat wel te doen? Wie betaalt dat?’ of ‘Het kan me niet snel genoeg gaan!’.

We weten nog niet precies hoe we onze wijken aardgasvrij gaan maken. Ondertussen gebeurt er veel in Nederland. We ontdekken nieuwe warmtebronnen. Het lukt steeds beter om warmte te halen uit de lucht, uit diepere aardlagen, vijvers, rivieren en zelfs uit rioolwater.

Doel is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt misschien ver weg maar die tijd is echt nodig om samen onze woningen klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst.

De wijkaanpak, het vervolg van de Transitievisie Warmte

Het college heeft de Transitievisie Warmte vastgesteld. We pakken het stap voor stap aan. We starten in wijken met meer dan 90 procent eengezinswoningen gebouwd tussen 1950 – 1990 én in wijken met hoger dan gemiddelde warmtevraag.

  • Amerongen Noordwest
  • Doorn-West
  • Doorn-de Wijngaard
  • Doorn Centrum
  • Leersum Noordoost
  • Wildbaan-Dennenburg Driebergen-Rijsenburg
  • Oosterlaan en omgeving in Driebergen
  • De Hofjes/de Driesprong in Maarn

In deze wijken gaan we in gesprek met bewoners en andere belanghebbenden over een wijkisolatieplan met isolatiemaatregelen. Dit betekent niet dat andere inwoners nog niet aan de slag kunnen. Tijdens bijvoorbeeld natuurlijke momenten, zoals de vervanging van een CV-ketel of de verbouwing van een woning, willen we bewoners helpen de juiste concrete stappen te zetten naar aardgasvrij.

Mijn wijk is uitgekozen als wijk waar gestart wordt: wat betekent dit voor mij?

Als uit analyse blijkt dat de wijk waarin u woont kansen biedt voor een gezamenlijke aanpak van isolatiemaatregelen en de gemeenteraad heeft ingestemd met de Transitievisie Warmte, nemen wij contact op de bewoners. We willen dan samen met u en andere bewoners uit de wijk nadenken over een mogelijke gezamenlijke isolatieaanpak. De start is na de zomervakantie van 2021 maar het kan ook dat het eerste contact hierover pas in 2022 is.

Mijn CV-ketel is aan vervanging toe: wat nu?

Is uw cv-ketel kapot? Dan is dit een goed moment om na te gaan of u uw woning kunt verwarmen zónder aardgas. U kunt ook nog kiezen voor een nieuwe cv-ketel. De meeste buurten en wijken zullen de komende 10 tot 15 jaar nog niet aardgasvrij worden. Een nieuwe cv-ketel kan nu dus ook nog een verstandige keus zijn. Moderne hoog-rendement (hr) cv-ketels zijn een stuk zuiniger dan de oude.

Ook met een nieuwe cv-ketel kunt u al een eerste stap zetten richting aardgasvrij. Bijvoorbeeld met een cv-ketel, gecombineerd met een zonneboiler, of een hybride warmtepomp. Misschien kunt u hier ook subsidie voor krijgen. Informatie over een investeringssubsidie duurzame energie.

Neemt u afscheid van aardgas? Dan is een warmtepomp mogelijk een interessante mogelijkheid. Laat u goed adviseren. Vraag onafhankelijk advies van Jouw Huis Slimmer.

Mijn gaskookplaat is aan vervanging toe: wat nu?

Laat u binnenkort een nieuwe keuken installeren of is uw gasfornuis kapot?

Dat is een mooi moment om over te stappen op elektrisch koken. Laat u goed adviseren over de benodigde elektriciteitsaansluiting want voor inductie kan een aanpassing in uw meterkast nodig zijn. Wilt u niet direct over op elektrisch koken maar gaat u wel verbouwen? Laat dan alvast een elektriciteitsdraad naar de keuken aanleggen: dan kunt u later makkelijk overstappen.

Kijk of uw pannen geschikt zijn voor elektrisch koken. U hebt namelijk pannen nodig met een magnetische bodem. Dit kunt u zelf gemakkelijk testen met een magneetje.