Om klimaatverandering tegen te gaan nemen we op den duur afscheid van aardgas. Koken en verwarmen gaat dan niet meer met aardgas. Misschien denkt u ‘Is dat wel te doen? Wie betaalt dat?’ of ‘Het kan me niet snel genoeg gaan!’.

We weten nog niet precies hoe we onze wijken aardgasvrij gaan maken. Ondertussen gebeurt er veel in Nederland. We ontdekken nieuwe warmtebronnen. Het lukt steeds beter om warmte te halen uit de lucht, uit diepere aardlagen, vijvers, rivieren en zelfs uit rioolwater.

Doel is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt misschien ver weg maar die tijd is echt nodig om samen onze woningen klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst.

Transitievisie Warmte

In gemeente Utrechtse Heuvelrug maken we de overstap naar een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. Dat pakken we stap voor stap aan. We onderzoeken momenteel hoe we de overstap naar een aardgasvrije gemeente in een passend tempo kunnen maken.

Welke aardgasvrije oplossingen verwachten we per buurt, en welke tussenstappen kunnen al genomen worden? Dat schrijven we op in de Transitievisie Warmte. In 2021 moet elke gemeente zo’n Transitievisie Warmte klaar hebben. 

Onze gemeente werkt voor de Transitievisie Warmte samen met de gemeenten Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede. Zo kunnen we van elkaar leren, kansen buiten de gemeentegrenzen herkennen en ervaringen en kosten delen. Elke gemeente maakt zijn eigen Transitievisie Warmte.

Bewoners en organisaties kunnen meedenken

De Transitievisie Warmte is een document met veel impact. Het gaat over grote aantallen woningen en gebouwen. Veel mensen krijgen ermee te maken. Daarom willen we belanghebbenden, ondernemers en inwoners heel goed betrekken. De professionele organisaties, zoals woningcorporaties, ondernemersverenigingen, waterschap en Stedin denken mee. 

Mijn CV-ketel is aan vervanging toe: wat nu?

Is uw cv-ketel kapot? Dan is dit een goed moment om na te gaan of u uw woning kunt verwarmen zónder aardgas. U kunt ook nog kiezen voor een nieuwe cv-ketel. De meeste buurten en wijken zullen de komende 10 tot 15 jaar nog niet aardgasvrij worden. Een nieuwe cv-ketel kan nu dus ook nog een verstandige keus zijn. Moderne hoog-rendement (hr) cv-ketels zijn een stuk zuiniger dan de oude.

Ook met een nieuwe cv-ketel kunt u al een eerste stap zetten richting aardgasvrij. Bijvoorbeeld met een cv-ketel, gecombineerd met een zonneboiler, of een hybride warmtepomp. Misschien kunt u hier ook subsidie voor krijgen. Informatie over een investeringssubsidie duurzame energie.

Neemt u afscheid van aardgas? Dan is een warmtepomp mogelijk een interessante mogelijkheid. Laat u goed adviseren. Vraag onafhankelijk advies van Jouw Huis Slimmer.

Mijn gaskookplaat is aan vervanging toe: wat nu?

Laat u binnenkort een nieuwe keuken installeren of is uw gasfornuis kapot? Dat is een mooi moment om over te stappen op elektrisch koken; laat u goed adviseren over de benodigde elektriciteitsaansluiting, want voor inductie kan een aanpassing in uw meterkast nodig zijn.

Wilt u niet direct over op elektrisch koken, maar gaat u wel verbouwen? Laat dan alvast een elektriciteitsdraad naar de keuken aanleggen: dan kunt u later makkelijk overstappen.

Kijk of uw pannen geschikt zijn voor elektrisch koken. U hebt namelijk pannen nodig met een magnetische bodem. Dit kunt u zelf gemakkelijk testen met een magneetje.