Contactgroep voor mantelzorgers 

Er starten twee nieuwe contactgroepen voor mantelzorgers van mensen met dementie. Een groep voor partners en een groep voor kinderen van een ouder met dementie. De begeleiding van de groepen ligt bij Humanitas. Op 2 december begint de contactgroep voor de partners met een wandeling. Tenzij de coronamaatregelen wandelen met meer dan twee personen niet toelaat. Informatie over de activiteiten staat op de kalender op www.samenopdeheuvelrug.nl.

Ontmoetingscentra dementie

Een ontmoetingscentrum is laagdrempelig en gevestigd in locaties waar je buurtbewoners kunt ontmoeten en kunt meedoen met de activiteiten. In Amerongen, Doorn en Driebergen is een ontmoetingscentrum voor mensen met lichte tot zwaardere vormen van dementie. Er is een ‘open sfeer’ en het programma heeft een vrij karakter. Geheugentraining en sportieve activiteiten zijn een belangrijk onderdeel van het programma. Zo kan de persoon met dementie zijn vaardigheden langer op peil houden. Mensen met dementie kunnen op deze manier langer thuis blijven wonen.                   

Talentclub

Het project Talentclub (in het ontmoetingscentrum in Driebergen) is een nieuwe manier van begeleiden. Bij mensen met dementie die meer activiteiten zoals zingen, dansen, klussen of vrijwilligerswerk blijven doen, vertraagt de aandoening. Zo blijven ze langer fit en vitaal.

Reizend Alzheimer Café De Heuvelrug

Elke tweede maandagmiddag van de maand organiseert Alzheimer Nederland een Alzheimer Café voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. De thema’s verschillen en worden vaak ingeleid door een spreker. De zaal is open om 13.30 uur, het programma start om 14.00 uur en eindigt om 15.30 uur. De toegang en koffie en thee zijn gratis maar voor andere consumpties betaalt u een kleine bijdrage. De bijeenkomsten in Maarn zijn in het Trefpunt, Trompstaete 48 en de bijeenkomsten in Leersum zijn in Cultuurhuis De Binder, Hoflaan 29.

Voor meer informatie en eventueel hulp bij vervoer neemt u contact op met Bob Kniese van Alzheimer Nederland via 06 53 25 00 03.

In het voorjaar vertelden wij over het steeds dementievriendelijker worden van de gemeente. Er is begonnen met voorlichting op scholen, het project talentclub en de training van ondernemers in Leersum. De training voor ondernemers is afgerond. De projecten voorlichting op scholen en talentclub lopen nog door.

Training ondernemers Driebergen

Dit jaar is een start gemaakt met de training voor ondernemers in Driebergen. In het najaar staat een training voor medewerkers van de bibliotheek op het programma.

Heeft u vragen over bovenstaande activiteiten, neem dan contact op via initiatiefgroep@heuvelrug.nl. Ook als u ideeën of tips voor ons heeft.