Allemaal aan de bak! Afvalcampagne 2022

We gaan allemaal aan de bak in 2022! Gewoon: afval bewust scheiden en in de juiste bak. We geven u graag tips hierover. Als iedereen meedoet, blijft er zeker minder dan die 100 kilo restafval per persoon, per jaar over. En daar gaan we voor, u toch ook?

Waarom een afvalcampagne?

We gooien nu per persoon per jaar, gemiddeld zo’n 150 kilo restafval weg. Meer dan de helft hiervan hoort niet in de verbrandingsoven. Door afval goed te scheiden, kunnen grondstoffen heel eenvoudig opnieuw gebruikt worden. Inderdaad, afvallen was nog nooit zo makkelijk. De doelstelling is om gemiddeld 100 kilo restafval per persoon per jaar over te houden. Als iedereen per week 1 kilo minder afval in de restafvalbak gooit, zijn we er al. Doet u mee?

Wel of geen diftar?

In de zomer neemt de raad een beslissing over het wel of niet invoeren van diftar. Diftar staat voor 'gedifferentieerd tarief'. Bij diftar betaalt u voor de hoeveelheid restafval die u aanbiedt. Zet u de kliko voor restafval minder vaak aan de weg? Brengt u restafval minder vaak naar de container? Met diftar zou dat u een voordeel opleveren voor uw afvalstoffenheffing in het volgende jaar.

Voordat de raad besluit over diftar wacht de raad eerst het resultaat af van de Afvalcampagne Allemaal aan de Bak. Deze campagne loopt tot zomer 2022. We volgen de voortgang op de voet en rapporteren er regelmatig over. Onderaan deze pagina vindt u het laatste nieuws.

Hoe scoort u met afval?

Sinds dit jaar kunt u bijhouden hoe vaak u uw kliko voor restafval laat legen. Vaker of minder vaak dan het gemiddelde? Lukt het u om te minderen? En zou diftar voor u wel of geen voordeel opleveren. Op https://www.heuvelrug.nl/hoe-scoort-u-met-restafval vindt u meer informatie.

Gebruikt u geen kliko’s voor uw afval? We kunnen u op dit ogenblik nog geen inzicht geven in hoe vaak u een zak restafval aanbiedt. Maar nog beter afval scheiden kan natuurlijk wel al door papier, PMD en glas naar de juiste verzamelcontainer te brengen.

Minder restafval, hoe doe ik dat? Tips!

Afval scheiden begint in de keuken. Maak het uzelf makkelijk door in de keuken het afval gescheiden kwijt te kunnen. Enkele tips:

Achtergrondinformatie

Wilt u meer weten over de aanleiding van deze afvalcampagne? Lees verder op de pagina met achtergrondinformatie