Als asbest breekt, verbrandt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Daarom moet u zich houden aan strenge regels als u asbest wilt verwijderen.

  • Wilt u asbest  verwijderen in of bij uw woning? Dan moet u dit altijd melden bij de gemeente. Oók bij vergunningvrij (ver)bouwen moet u het melden als daarbij asbest vrijkomt
  • Huurt u de woning? Dan moet u eerst contact opnemen met de verhuurder

Voor meer vragen en antwoorden kunt u terecht bij het Kenniscentrum InfoMil van Rijkswaterstaat.

Hoe het werkt?

Overleg vooraf met ons over uw plannen. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. 

Stel uw vraag

Op dit moment komen er zoveel aanvragen binnen dat wij niet de volledige dienstverlening kunnen leveren. Wij richten ons daarom voorlopig helemaal op het afhandelen van de aanvragen. En moeten er daarom voor kiezen om de telefonische bereikbaarheid van de vakafdeling te beperken.

Terugbelverzoek

Heeft u een dringende vraag? Stuur ons dan een terugbelverzoek via het contactformulier. Geef zo duidelijk mogelijk aan wat uw vraag is of waarvoor u teruggebeld wilt worden.

Omdat wij ons helemaal richten op het behandelen van de aanvragen kan het een week of langer duren voordat wij reageren op uw terugbelverzoek. Wij vragen om uw begrip.

Wat moet ik doen?

Sloopmelding doen

Als u asbest gaat verwijderen doet u een online sloopmelding via het Omgevingsloket online. Gebruik hiervoor uw DigiD. Bedrijven doen de melding met eHerkenning. Doe de melding minimaal 4 weken voordat u de asbest gaat verwijderen.

Na de sloopmelding

De gemeente stuurt u een ontvangstbevestiging van de sloopmelding. Is uw melding niet compleet? Dan krijgt u daarvan bericht en moet u een nieuwe melding doen. Is uw melding compleet? Dan kan de gemeente voorwaarden stellen aan de sloopwerkzaamheden. Aan deze voorwaarden moet u zich houden.

Start en einde werkzaamheden melden

Voordat u begint met asbest verwijderen, meldt u dit bij de gemeente. Doe dit minimaal 2 werkdagen van tevoren. Bent u klaar met de werkzaamheden? Dan meldt u dit ook bij de gemeente. Doe dit uiterlijk op de eerste werkdag nadat u klaar bent met de werkzaamheden.

Hoe lang duurt het?

U kunt 4 weken na uw melding beginnen met asbest verwijderen. Als u een melding hebt gedaan voor werkzaamheden die u uiterlijk 5 werkdagen van tevoren moest melden, kunt u na 5 werkdagen beginnen met de sloop.

Als u bericht hebt gekregen dat uw melding niet volledig is, mag u nog niet beginnen. U moet eerst een nieuwe melding doen. De termijn begint dan opnieuw.

Aanvullende informatie

Als u niet zeker weet of een bepaald materiaal asbest bevat, kijkt u op de asbestwegwijzer om een indruk te krijgen in welke materialen asbest kan zitten. Alleen een gecertificeerd bedrijf mag onderzoeken of er asbest aanwezig is. Op www.ascert.nl  kunt u zoeken of een bedrijf is gecertificeerd als asbestverwijderingsbedrijf.