De Omgevingswet geeft inwoners en anderen meer ruimte om inbreng te leveren als er iets verandert in hun leefomgeving.

Initiatiefnemer is verantwoordelijk

Degene die het plan heeft is verantwoordelijk om zijn/haar omgeving bij het plan te betrekken. Dat is de initiatiefnemer. Als u initiatiefnemer bent moet u buren en anderen die iets van het plan gaan merken, over uw plan vertellen. Ook vraagt u aan hen of zij hier zorgen, wensen of ideeën over hebben. Daarna kijkt u of en hoe u in uw plan rekening kunt houden met hun belangen. Dit heet 'participatie'.

Waarom participatie?

Het heeft verschillende voordelen om de omgeving al vroeg te betrekken bij uw plan. Door de ideeën en belangen van andere mensen en organisaties mee te nemen, is er vaak meer begrip voor uw plan. Het kan de kans op bezwaar en beroep verkleinen. Maar belangrijker: als buren of anderen met goeie ideeën komen dan kan dat uw plan beter maken. Waardoor het bijvoorbeeld voor meer woon- en werkplezier in de buurt zorgt, of voor minder hinder voor omwonenden. Zo behoudt of verbetert u uw relatie met de omgeving. Tot slot kan de gemeente met een duidelijk beeld van alle belangen een goed besluit nemen over uw plan.

Soms is participatie verplicht

We raden het altijd aan om de omgeving te betrekken bij een plan. In bepaalde gevallen stellen we participatie zelfs verplicht. Dat geldt ook voor onszelf als gemeente. Zo verplichten wij onszelf bij  nieuw beleid en bij alle gemeentelijke projecten (zoals de aanleg van een weg, of de inrichting van een speeltuin) de omgeving te betrekken. 

Hoe belanghebbenden betrekken

Wilt u weten hoe u belanghebbenden bij uw plan kunt betrekken? Kijk dan in het Participatiekader voor externe initiatieven

Wilt u weten hoe de gemeente zelf belanghebbenden betrekt bij nieuwe plannen of bij de ontwikkeling van beleid? Kijk dan in de participatieaanpak voor gemeentelijke initiatieven ‘Sluit je aan’.