Bijen zijn beschermde dieren. Wilt u bijen gaan houden? Neem dan contact op met een bijenvereniging in de buurt over bijen houden zonder hinder of schade te veroorzaken.

Een bijenzwerm in uw omgeving?

Neem zo snel mogelijk contact op met een imker die op een professionele manier de bijen kan scheppen! Snel handelen is belangrijk! Een bijenzwerm kan maar maximaal 3 dagen overleven. Imkers proberen het zwermen zoveel mogelijk te voorkomen. Bijenzwermen worden zo snel mogelijk geschept en in een bijenkast gezet. Er zijn meerdere bijenverenigingen actief waarbij imkers zijn aangesloten die u kunnen helpen bij een bijenzwerm. 

Bescherm bijen en andere bestuivers

Het aantal (wilde) bijen, vlinders, zweefvliegen en andere bestuivende insecten daalt wereldwijd. Van de 360 soorten bijen in Nederland dreigt meer dan de helft te verdwijnen. Op de website van BeeDeals(externe link) vindt u veel informatie en een toolbox om de bij aan betere leefomstandigheden te helpen. 

De Rijksoverheid neemt maatregelen om de bijensterfte en daling van alle bestuivers uiterlijk in 2030 te stoppen. Informatie van de Rijksoverheid over bescherming van bijen en andere bestuivers(externe link)