Boa’s Utrechtse Heuvelrug blijvend uitgerust met een bodycam
Het college heeft op 6 mei besloten om, na een pilot van twee jaar, de bodycam toe te voegen aan de standaarduitrusting van de buitengewoon opsporingsambtenaren. Hiervoor is een beleidsnota vastgesteld.
In december 2021 is een pilot van twee jaar gestart waarbij de boa’s werden uitgerust met een bodycam. De reden hiervoor was de uitbreiding van hun takenpakket en de toenemende agressie tegen boa’s. Uit de evaluatie van de pilot blijkt dat de boa’s zich met de bodycam veiliger voelen en minder vaak te maken hebben gekregen met agressie. De uitrusting met de bodycams zorgt voor een veiliger werkomgeving voor de boa’s in de gemeente. Burgemeester Frits Naafs: “Geweld tegen onze boa’s is onacceptabel. Het gebruik van bodycams draagt bij aan hun veiligheid bij de uitoefening tijdens hun werk”.
De bodycam staat altijd aan, maar neemt niet permanent op. Steeds na 30 seconden start de opname opnieuw en worden de 30 seconden van daarvoor overschreven. Om echt (langer) op te nemen schakelt de boa de camera in wanneer hij denkt te worden geconfronteerd met een onveilige situatie en, indien mogelijk, na een waarschuwing. De dertig seconden die hieraan vooraf gingen blijven dan ook bewaard. Hiervoor is gekozen, omdat dan ook de aanleiding is vastgelegd die heeft geleid tot de beslissing van de boa om langer op te nemen.
De Beleidsnota gebruik bodycams waarover het college heeft besloten, beschrijft de noodzaak en doel van de bodycams en het juridisch kader. Daarnaast is in het beleid voor het gebruik van de bodycam en de verwerking en het beheer van het beeldmateriaal een werkinstructie en een uitleesprotocol opgenomen.
Op grond van artikel 15 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming heeft degene(n) die gefilmd wordt het recht om de camerabeelden die gemaakt zijn met de bodycam in te zien.