Wilt u een omgevingsvergunning aanvragen voor een bouwplan? Overleg vooraf met ons over uw plannen. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. Wij leggen uw aanvraag voor aan de Welstandscommissie. De commissie bekijkt:

  • hoe het gebouw er na de bouw of verbouwing uit komt te zien
  • welke materialen er gebruikt worden
  • of uw bouwplan past in de bestaande omgeving of bij andere bouwplannen in de omgeving
  • of uw bouwplan voldoende kwaliteit heeft

Wilt u weten of uw bouwplan voldoet aan de eisen van welstand? Vraag dan een voorlopig oordeel aan de Welstandscommissie: een principeverzoek. Voeg een tekening van wat u wilt bouwen toe. Meer lezen over een principeverzoek

Vergunningvrije bouwwerken

Vergunningvrije bouwwerken toetsen wij niet aan de welstandseisen. Er is wel een ‘excessenregeling’. Waarmee wij op kunnen treden tegen bouwsels die ‘in ernstige mate in strijd zijn met redelijke eisen van welstand’.

Welstandscommissie

Onze welstandscommissie is Mooisticht in Bunnik. Een architect beoordeelt elke twee weken de bouwplannen. De Welstandscommissie komt elke twee weken op maandagochtend samen. De rayonarchitect neemt in deze vergadering plannen mee die hij niet zelfstandig af kan doen. U kunt de behandeling van uw bouwplan bijwonen. Neem hiervoor contact op met het KlantContactCentrum, telefoon (0343) 56 56 00.

Wat kost het?

Tarieven 2020

Leges voor een regulier welstandsadvies: minimaal € 65,00 (de hoogte is afhankelijk van de bouwsom). Daarnaast geldt voor monumentenadvies een toeslag.

Stel uw vragen

De medewerkers van het Team Omgevingsverzoeken zijn rechtstreeks bereikbaar op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur via (0343) 56 56 65. Wij helpen u graag verder. Kunt u ons niet bereiken? Als u het contactformulier invult dan bellen of mailen wij u binnen vier dagen terug.

Vanwege de genomen maatregelen rondom het coronavirus en het toegenomen aantal vragen en aanvragen zijn wij telefonisch helaas minder goed bereikbaar. Om u zo snel mogelijk goed van dienst te zijn, heeft mailcontact en/of het invullen van het contactformulier onze voorkeur.    

Uw vraag kunt u mailen naar omgevingsverzoeken@heuvelrug.nl. Zet in uw mail ook het dorp, adres met huisnummer en uw telefoonnummer, zodat we u kunnen bereiken. Soms krijgt u niet direct antwoord omdat er bijvoorbeeld advies moet worden gevraagd.

Vragen over een bouwdossiers van na 2005 (bouwtekening)? E-mail ons via omgevingsverzoeken@heuvelrug.nl. Is de tekening in ons digitale archief aanwezig? Dan proberen wij u deze binnen vier werkdagen per e-mail toe te sturen. Bouwdossiers uit 2005 of daarvoor vraagt u op bij het Regionaal Archief Zuid Utrecht: info@razu.nl of via (088) 530 01 70.

Wat lever ik aan?

  • Tekeningen van de gewenste bouw of verbouwing
  • Details over hoe het gebouw eruit komt te zien
  • Kleurenfoto's van hoe het gebouw en de aangrenzende bouwwerken er nu uitzien
  • Gegevens over de bouwmaterialen en kleuren die u wilt gebruiken