Buitenspelen
Buitenspelen en bewegen is nodig voor een goede lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Het zorgt voor:
- een goede motoriek
- stevige botten
- sterke spieren
- een gezond gewicht
Buitenspelen is ook goed voor het zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en met risico’s leren omgaan. Kinderen die veel in de natuur spelen, bewegen soepeler, ontwikkelen zich beter, slapen beter en zijn minder vaak ziek.
Visie
De gemeente stimuleert positieve gezondheid bij jongeren tot 18 jaar, met een nadruk op kinderen tot 12 jaar. Wij zetten in op informeel spelen in de openbare ruimte, zoals “vieze-knieën-plekken”, trapveldjes en bosrandzones.
Centrale plekken
Er zijn 27 centrale plekken. Deze plekken vallen onder het gemeentelijk speelruimtebeleid en worden volledig door de gemeente beheerd en onderhouden. Alle toestellen op deze locaties worden 4 keer per jaar geïnspecteerd volgens het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023, en waar nodig gerepareerd of vervangen.
Initiatiefplekken
Pleinen en speeltoestellen buiten de 27 centrale plekken vallen pas onder het beleid als initiatief plekken. Initiatief plekken zijn plekken waar de gemeente geen extra geld voor vrijmaakt en alleen klein onderhoud uitvoert. Zodra plekken niet meer veilig zijn of te grote investering vragen, worden ze omgevormd naar openbaar groen.
Bewoners of stichtingen kunnen de plekken overnemen. Dat gebeurd al veel in Driebergen en Leersum. Wie een initiatiefplek overneemt, neemt de verantwoordelijkheid voor beheer en onderhoud op zich.
Een locatie die niet wordt overgenomen en niet langer voldoet aan veiligheidseisen, wordt omgevormd naar openbaar groen .
Wie kan initiatief nemen:
- Overname via bestaande (buurt)stichting
- Zelf een stichting oprichten
Wilt u een initiatief plek overnemen? Neem dan contact op met spelensamenleving@heuvelrug.nl. Laten we samen zorgen dat elk kind in uw buurt kan spelen.
Uw initiatief kan het verschil maken: van verborgen speelplek naar levendige, groene ontmoetingsplek.
