Week van de Circulaire Economie

Van 11 tot en met 16 maart is de Week van de Circulaire Economie. De jaarlijkse campagneweek voor bedrijven en (overheids)organisaties die actief zijn in de circulaire economie. Het doel van de Week van de Circulaire Economie is te laten zien hoe circulair ondernemen werkt in de praktijk. Ook in onze gemeente zijn er bedrijven en organisaties die circulair actief zijn. Bij de ene organisatie is het de voornaamste activiteit. Bij de andere organisatie is het een van de onderdelen van het totale bedrijfsproces. Lees de interviews met vertegenwoordigers van vier ondernemingen.

Planet Happy

Planet Happy is speelgoedwinkel met een webshop en vier fysieke winkels. Eén daarvan is gevestigd in Driebergen-Rijsenburg, net als het hoofdkantoor en het magazijn. In totaal heeft Planet Happy 85 werknemers. We spreken met eigenaar Mark Ligteringen over duurzaam speelgoed en de samenwerking met Tiny Library waarbij je speelgoed kunt huren: een interessante variant van circulariteit en zeker duurzaam. 

Mark vertelt dat hij vanaf zijn eerste werkdag bezig is met duurzaamheid en circulariteit. Hij is bijvoorbeeld nauw betrokken bij Tolo (speelgoed van bio-plastic). Vroeger was dit helemaal van plastic. Nu zijn de speeltjes deels van tarwestro. Dit is nu 30% en dat percentage wordt de komende tijd vergroot naar 95%. Daarnaast gebruikt Tolo recyclebare verpakkingen en soja-inkt voor het printen. Mark is ook merkeigenaar van een ander duurzaam soort speelgoed: Van Dijk Toys. Duurzaam houten speelgoed van hoge kwaliteit en gemaakt in Europa.

Tiny Library

We vragen ook naar de samenwerking met Tiny Library. ‘Is dat niet een concurrerend bedrijf voor Planet Happy?’. Mark ziet dit anders. Hij vindt het juist mooi dat de kwaliteit van ‘zijn’ speelgoed zo is dat je het steeds opnieuw kunt verhuren. ,,Wat jammer is, is dat we vaak nieuw speelgoed kopen terwijl een kind niet ziet dat het speelgoed eerder gebruikt is, die ziet gewoon een nieuw speeltje.” 

Wat is eigenlijk zijn motivatie voor duurzaam speelgoed? ,,Zorg voor een betere wereld. Ik heb nu zelf een zoontje en dan word je je nog meer bewust van de noodzaak van een leefbare planeet.” 

Stip op de horizon

De stip op de horizon voor is om alleen nog duurzaam speelgoed te verkopen. Hij ziet dat de grote merken hier ook mee bezig zijn. Houten speelgoed is niet per definitie duurzaam. Ook al denken consumenten dat vaak wel. ,,Alleen als je meer bomen terugzet voor de bomen die je kapt, ben je duurzaam bezig. De andere kant van de medaille is dat je geen bedrijf kunt draaien op alleen duurzaam houten speelgoed. Daarvoor is de marge te klein. Dus kies ik er nu voor om ook andere producten te verkopen. Die zijn wellicht minder duurzaam maar er wordt wel in ontwikkeld. Zoals het speelgoed op basis van tarwe. Maar ook LEGO wordt steeds duurzamer. De verpakking is nu allemaal gerecycled karton in plaats van plastic. 

De grotere bedrijven hebben doorgaans meer geld en capaciteit voor verduurzaming, terwijl kleinere bedrijfjes het echt van hun eigen motivatie moeten hebben. Speelgoed dat zo circulair is dat het weer teruggaat in de grond is de toekomst. Zoals speelgoed op basis van tarwe of suikerriet. En speelgoed dat geretourneerd kan worden en, na kwaliteitscontrole, weer in de verkoop gaat.”

Een mooi voorbeeld van circulair gebruik van grondstoffen zijn de speelgoedbussen. Voor het materiaal wordt gebruik gemaakt van gerecyclede melkflessen en yoghurtbekers. Het plastic wordt schoongemaakt, versnipperd en opnieuw verwerkt tot grondstof. Daaruit wordt speelgoed van goede kwaliteit gemaakt. De verpakking is van 100% recyclebaar karton en bedrukt met soja-inkt. Soms is er plastic nodig voor de verpakking. Hiervoor gebruikt de producent ook 100% gerecyclede waterflessen.