Sinds een aantal jaar zorgt de gemeente ervoor dat een groot deel van de gemeentelijke gazons ecologisch wordt beheerd. Dit doen we om de biodiversiteit te vergroten in samenwerking met een ecologisch adviesbureau. Elk seizoen wordt onderzocht of dit ecologisch beheer effect heeft. Dat noemen we monitoren. En dit jaar is uit deze monitoring naar voren gekomen dat de gazons die we ecologisch beheren een positieve ontwikkeling doormaken. We kunnen dat zien aan de toename van  soorten natuurlijke begroeiing. Dat betekent dus dat de biodiversiteit is toegenomen en dat is belangrijk Bloeiende planten trekken veel insecten aan, zoals vlinders en hommels. Er komen allerlei andere dieren voor zoals spinnen, graafwespen, mieren enz. Al deze soorten zijn belangrijk voor het evenwicht in het ecosysteem. Een rijk insectenleven trekt ook andere dieren aan zoals vogels en kikkers. De ontwikkeling van natuurlijke begroeiing is ook belangrijk voor het behoud van zoveel mogelijk plantensoorten. Bedreigde soorten krijgen zo weer een kans.

Het verschil tussen maaien en ecologisch beheer

Eerst werden deze gazons door een aannemer onderhouden op beeldkwaliteit, dus op hoe het er uitziet. Hierbij was afgesproken hoe lang het gras mocht worden en hoeveel het over de bestrating mocht hangen. In de praktijk betekende dat dat het dat het gras ongeveer 14 tot 18 keer per seizoen werd gemaaid. Minder maaien vergroot de biodiversiteit en biedt meer eten en schuilmogelijkheden voor insecten, vogels en andere dieren. Het ziet er ook natuurlijker uit. Het maaien kan ook nog eens op verschillende manieren en we kunnen kiezen voor halfjaarlijks tot eens per jaar maaien. 

Meer bloemen en ecologische verbinding

De gemeente heeft in 2019 een adviesbureau ingehuurd om onderzoek te doen naar kansrijke locaties met grasstroken  waar bloemen zich goed kunnen ontwikkelen.. Om deze locaties te bepalen is gekeken naar de grootte van de grasstroken en naar de omgeving met overgangsgebieden naar bos, water en landelijk gebied. Ook is onderzocht naar mogelijkheden om aan te kunnen sluiten bij  parken, plantsoenen, wegbeplantingen en natuurgebieden om zo een ecologische verbinding te creëren.