Feestelijke opening klimaatplein

Het klimaatplein in Driebergen is donderdag 8 mei onder grote belangstelling feestelijk geopend. Veel omwonenden waren hierbij aanwezig. De opening werd verricht door wethouder Anouk Haaxma en Bert de Groot, bestuurder van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. De gemeente en het HDSR zijn de initiatiefnemers van het project. De uitvoerder was aannemer Van de Haar uit Wekerom.

Het klimaatplein aan de Griffel en de Lei is een prachtig voorbeeld van hoe een voorheen versteend plein klimaatbestendig is ingericht. Het is niet alleen groener, water- en hittebestendiger ingericht. Het is vooral een mooier en gezelliger plein geworden. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten of tot rust komen. Dat is ook wat veel inwoners zeggen tijdens de opening: ‘Ik heb nu een prachtig groen uitzicht vanuit mijn keuken’ en ‘Toen we hier kwamen wonen, was het een betonvlakte. Schitterend hoe het nu geworden is.’ 

Op het plein zijn zoveel mogelijk stenen weggehaald. Bomen en struiken zijn geplant. Er zijn wadi’s aangelegd voor de opvang van regenwater. Regenpijpen van gebouwen rondom het plein zijn afgekoppeld. Hierdoor stroomt het regenwater direct weg in de wadi’s en in de grond. Samen met bewoners zijn ook geveltuinen aangelegd. Waar de huizen eerst alleen steen voor de deur hadden, zijn er nu kleine voortuintjes. Hierdoor is het plein nog groener geworden.

Trots op dit klimaatplein

Wethouder Anouk Haaxma is trots op dit toekomstbestendige resultaat: “Onze gemeente wil graag dat inwoners zich prettig voelen in hun omgeving. Prettig is bijvoorbeeld genieten van het groen, je veilig voelen in je omgeving en ook je goed voelen. Geen overmatige hitte ervaren of bij een hevige bui bang zijn voor wateroverlast. Dit zijn voor ons redenen om de omgeving te vergroenen, mooier in te richten en te zorgen dat het veilig en goed wonen en vertoeven is in onze gemeente. Wij hopen dat bewoners hiervan gaan genieten.  En dat dit plein een voorbeeldproject wordt voor andere dorpen en gemeenten. Grote dank aan alle inwoners, ondernemers, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en aannemer Van de Haar die hebben meegewerkt aan dit project.”

Bestuurder Bert de Groot van het Hoogheemraadschap vertelt: “Dit klimaatplein is een mooi voorbeeld hoe voorbereid te zijn op de grilligheid van het weer. Het vermindert de kans op (grond)wateroverlast in de toekomst. Andere bewoners op de Heuvelrug kunnen dit voorbeeld gebruiken om ook aan de slag te gaan om hun eigen buurt, straat of tuin klimaatbestendig te maken.”

Informatiepaneel bekijken, rondleiding en quiz

Na de toespraken werd het nieuwe informatiepaneel op het klimaatplein onthuld. Het paneel was toepasselijk bedekt met een groot vel zogeheten ‘groeipapier’: papier met bloemzaadjes. Dit papier was vervolgens te winnen in de quiz. Aannemer Van de Haar gaf een rondleiding over de aanleg van dit plein. Uitleg werd gegeven over de aanleg en werking van de wadi’s, de afgekoppelde regenpijpen en het groen. Daarna was er de quiz waaraan veel inwoners deelnamen. De quiz ging vooral over de historie van De Griffel en De Lei en over het klimaatplein. Zo was er de vraag hoe de inwoners de school noemden die tot 1982 op de plek stond van het klimaatplein. Veel oudere inwoners wisten dat dit ‘De school van meester Caspers was’. Er werd fanatiek gespeeld. 

De aanwezigen gingen in gesprek over het klimaatplein. Ze genoten van dit vernieuwde groene plein en van de koffie en thee met brownies. Dit was verzorgd door het Driebergse Koek en Ei. Hier werken mensen die door dit werk een kans krijgen om mee te komen in onze maatschappij.

Meer informatie over het klimaatplein staat op https://www.heuvelrug.nl/klimaatplein-griffel-en-de-lei.