Flexibelere regels voor bouw en verbouw in Amerongen
College legt ontwerp omgevingsplan voor aan inwoners
In 2024 heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug het concept omgevingsplan voor de bebouwde kom van Amerongen naar buiten gebracht. Dit plan moet de basis vormen voor het omgevingsplan voor de hele gemeente. Inwoners en andere belanghebbende zijn in de gelegenheid gesteld daarop te reageren tijdens bijeenkomsten en ook schriftelijk. Deze reacties zijn inmiddels verwerkt in een ontwerp. Nadat de gemeenteraad in september/oktober instemt met het ontwerp omgevingsplan krijgen inwoners de gelegenheid om daarop te reageren met een zienswijze.
Meer flexibiliteit
In het ontwerp omgevingsplan wordt vastgelegd dat inwoners en anderen meer kunnen bouwen of verbouwen zonder vergunning, zoals een nieuwe dakkapel aan de voorkant van een woning.
Als er wel een vergunning nodig is, werkt de gemeente met meer flexibele normen. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de maximale bouwhoogte van een nieuwe woning niet meer vastligt in het omgevingsplan. De bouwhoogte moet echter wel passen bij de huizen en gebouwen eromheen.
Rob Jorg (wethouder Ruimtelijke ordening): ‘De gemeenteraad heeft eerder uitgesproken dat flexibiliteit leidend moet zijn in het nieuwe omgevingsplan. We begrijpen dat dit bij sommige organisaties vragen oproept. Toch kiezen wij als college bewust voor die flexibiliteit, omdat we de visie van de raad – ja, mits in plaats van nee, tenzij – willen vertalen naar beleid dat ruimte biedt voor maatwerk. Dit zorgt ervoor dat langdurige procedures vaker overbodig worden, waardoor we sneller kunnen bouwen en beter kunnen inspelen op lokale behoeften.’
Zienswijzen
Voordat het ontwerp ter inzage gaat en inwoners hier weer op kunnen reageren door een ‘zienswijze’ moet de gemeenteraad nog wel een besluit over nemen. Dat gebeurt waarschijnlijk in september/oktober. Daarna volgt de informatie wanneer en hoe u op de ontwerpwijziging van het omgevingsplan kunt reageren.
De Omgevingswet die sinds januari 2024 geldt, gaat uit van ‘ja, mits’ in plaats van ‘nee, tenzij’. Dit heeft als doel dat er meer mogelijk is en meer flexibiliteit is ten opzichte van de vorige wetgeving. Met de komst van de nieuwe Omgevingswet sinds 1 januari 2024 moet iedere gemeente gaan werken aan een omgevingsplan voor de hele gemeente. Hierin staat wat wel en niet mag in onze leefomgeving, dus wat de regels zijn om te bouwen of te verbouwen. Maar het gaat bijvoorbeeld ook om regels op het gebied van milieu, natuur, water en erfgoed. In principe krijgt iedereen die iets wil (ver)bouwen met het omgevingsplan te maken. Tot 1 januari 2024 werd gewerkt met aparte bestemmingsplannen, beheersverordeningen en milieuregels. Die gaan nu grotendeels op in het omgevingsplan. De gemeente werkt stap voor stap toe naar een omgevingsplan voor de hele gemeente.