Soms hoort of ziet u dingen waarvan u zich afvraagt of het allemaal wel goed gaat. Of waarbij u een ‘niet pluis gevoel’ krijgt. Er is veel ruzie en geschreeuw bij de buren. Of iemand die u kent heeft wel heel vaak blauwe plekken en kan dat niet goed verklaren. Het kan ook zo zijn dat u zelf in een situatie zit die niet goed voelt, waarbij u zich afvraagt of het wel klopt, of wel zo hoort.  Ook als u twijfelt is het belangrijk om erover te praten, om uw hart te luchten, om advies te vragen of om hulp te zoeken. Hieronder leest u wat u kunt doen in zo’n situatie.

Bij spoed belt u direct 112!

Wat kunt u zelf doen?

Wilt u meer informatie en weten wat u zelf kunt doen? 

Lopen de spanningen op?

Advies en hulp

Voor persoonlijk advies en hulp kunt u terecht bij onze Sociale Dorpsteams of veilig Thuis.

Sociale Dorpsteams

De Sociale Dorpsteams zetten zich in om huiselijk geweld en mishandeling te voorkomen en aan te pakken. Dat doen ze door informatie te verstrekken, bijeenkomsten te organiseren en partijen te verbinden. Maar vooral door met u mee te denken over uw specifieke vraag of situatie. U kunt telefonisch contact opnemen, een afspraak inplannen of binnenlopen bij een inloopspreekuur. Meer informatie over de Sociale Dorpsteams(externe link)

Veilig Thuis

Bij Veilig Thuis(externe link) kunt u ALTIJD terecht. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en (kinder)mishandeling. Het is er voor iedereen: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Stel uw vragen of lucht uw hart. U kunt er ook terecht als u een niet-pluis-gevoel heeft maar niet precies weet of er sprake is van huiselijk geweld of mishandeling. Ook dan helpt het om te bellen, uw zorgen te delen en advies te vragen.

U krijgt een hulpverlener aan de lijn, die alles voor u op een rij zet, uw vragen beantwoordt en advies geeft. Hij of zij kijkt samen met u welke professionele hulp er nodig is en helpt u om de juiste vervolgstappen te nemen.

Bellen met Veilig Thuis kan 24 uur per dag, is gratis en kan anoniem: 0800 - 2000 Ook kunt u gratis en anoniem chatten met een medewerker voor advies.

Informatie voor professionals

Werkt u als professional met gezinnen, kinderen of volwassenen en vermoedt u kindermishandeling of huiselijk geweld? Dan kan de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling(externe link) u helpen de juiste vervolgstappen te kiezen. Met de meldcode gaat u stap voor stap vanaf het moment van signaleren naar het uiteindelijke besluit om wel of geen melding te doen bij Veilig Thuis.

De meldcode is verplicht voor de sectoren:

De meldcode heeft sinds 2019 een verplicht afwegingskader(externe link).