Natuurlijk begraven is begraven op een manier die het milieu en de natuur niet of zo weinig mogelijk belast. Het natuurlijk karakter (en de beleving) van de omgeving wordt minimaal beïnvloed.

Op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Doorn en Leersum zijn natuurgraven. Natuurgraven worden opgenomen in de natuur. Naast algemeen onderhoud is er geen grafonderhoud. De graven worden uitgegeven voor 99 jaar.

Natuurgraf

Er kan gekozen worden uit een 1 of 2 persoons natuurgraf. Een natuurgraf kan worden voorgekocht. Het grafrecht gaat op het moment van uitgifte direct in.  

De graflocatie leggen wij vast met GPS-coördinaten waaraan het grafnummer is gekoppeld. Op het graf mag 15 jaar lang een aanduiding liggen in de vorm van een houten schijf met naam, geboorte- en overlijdensdatum. Deze houten schijf wordt eenmalig ter beschikking gesteld. Andere grafversiering is niet toegestaan. Zo blijft het natuurlijke beeld van de begraafplaats behouden.

Extra eisen

Om belasting van de bodem te voorkomen zijn er extra eisen gesteld aan de kist/lijkwade en kleding van de overledene. Alles moet van natuurlijk, goed verteerbaar materiaal zijn.

Asbestemming

Ook na crematie is een plek op het natuurbegraafgedeelte mogelijk. U kunt kiezen voor een urnennatuurgraf, voor 1 of voor 2 verteerbare urnen. Urnennatuurgraven zijn alleen op de begraafplaats in Doorn. Bijplaatsen van een urn of asbus mag niet.

Filmpje

Bekijk het filmpje over de natuurbegraafplaats(externe link) Doorn.

Geen natuurgraven in Doorn beschikbaar

Er zijn geen natuurgraven meer beschikbaar op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Doorn. Voor informatie over nieuwe ontwikkelingen kunt u contact opnemen met Begraafzaken via 0343 56 56 00 of per e-mail begraafzaken@heuvelrug.nl. Uiteraard berichten wij bij nieuwe ontwikkelingen.

Folder natuurbegraafplaats Leersum