Op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Doorn en Leersum is ruimte voor natuurgraven. Men kiest een plek in het bos en afgezien van een houten schijf gaat het graf op in het landschap. Natuurlijk begraven is begraven op een manier die het milieu en de natuur niet of zo weinig mogelijk belast. Het natuurlijk karakter (en de beleving ervan) van de omgeving wordt minimaal beïnvloed.

Ontzorg de nabestaanden

Ordening en markering van de graven volgen het natuurgebied. Naast algemeen bosonderhoud is grafonderhoud niet nodig. Uiteindelijk worden de graven geheel opgenomen in de natuur. Verstoring van de bodem en gebied wordt tot een minimum beperkt. Er is een gegarandeerde grafrust van 99 jaar. Alle kosten worden in één keer betaald, behalve bij voorkoop van een graf.

Geen natuurgraven in Doorn beschikbaar

Helaas zijn er geen natuurgraven meer beschikbaar op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Doorn. Wij zijn gestart met een uitbreiding van plek voor natuurgraven op de begraafplaats en verwachten dat dit eind 2023 klaar is.

Hoe het werkt?

Een natuurgraf is een particulier graf, dat plaats biedt aan 1 lichaam. Het wordt uitgegeven voor 99 jaar. De locatie kan vooraf uitgekozen worden. Het grafrecht wordt op dat moment gevestigd. Zoekt u een plaats voor twee personen dan kunt u kiezen voor twee grafpercelen naast elkaar (als deze beschikbaar zijn) of voor een natuurgraf voor 2 personen. 

De graflocatie wordt vastgelegd op basis van GPS-coördinaten en een daaraan gekoppeld grafnummer. Op het graf mag gedurende 15 jaar een aanduiding geplaatst zijn in de vorm van een houten schijf. Wij stellen eenmalig een houten schijf met naam, geboortedatum en overlijdensdatum ter beschikking. Andere grafversiering is niet toegestaan. Zo blijft het natuurlijke beeld van dit deel van de begraafplaats behouden.

Extra eisen

Om belasting van de bodem te voorkomen worden extra eisen gesteld aan de kist/lijkwade en kleding van de overledene. Alles moet van natuurlijk, goed verteerbaar materiaal zijn.

Crematie

Ook na een crematie is het mogelijk een plek op het natuurbegraafgedeelte mogelijk. U kunt kiezen voor een urnennatuurgraf, voor 1 of voor 2 verteerbare urnen.

Filmpje

Bekijk het filmpje over de natuurbegraafplaats(externe link) Doorn.

Aanvullende informatie

Aula

De aula is beschikbaar voor herdenkings- en afscheidsbijeenkomsten. Deze biedt in Doorn ruimte voor 100 personen. In Leersum is er ruimte voor 90 personen. Er is een opbaarruimte/familiekamer.

Gedenken

Mochten nabestaanden toch een plek willen om hun geliefde overledenen te gedenken, dan is het mogelijk dit te doen bij de gedenkmuur op de begraafplaats. Er is ruimte voor het plaatsen van een naamplaatje en het neerleggen van bloemen.

Meer informatie

Meer informatie over de begraafplaatsen in onze gemeente staat in de folders op deze pagina.

Folder natuurbegraafplaats Leersum