Tegels eruit en groen erin. Dat staat centraal tijdens de jubileumeditie van het NK Tegelwippen. De actie loopt tot en met 31 oktober 2024. Samen met meer dan 180 Nederlandse gemeenten verruilen we het komende halfjaar massaal tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. De verwachting is dat de 10 miljoenste tegel al vroeg in de zomer wordt gewipt. Welke gemeente bereikt als eerste deze mijlpaal?

Wie wipt het meest?

Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden. De standen worden bijgehouden op de teller. Het woord tegelwippen heeft zelfs een plek veroverd in de Dikke van Dale en ook België is sinds vorig jaar in de ban van het tegelwippen. 

Het NK Tegelwippen is van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden op de website NK-Tegelwippen(externe link). Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller. 

Verkoeling en wateropvang

Meer groen in straten en tuinen heeft veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit. Groen helpt verkoelen in de steeds hetere zomers en helpt bij overtollig regenwater opvangen bij piekbuien in natte winters.

Uit een nieuw rapport blijkt zelfs dat er minstens 200 km2 extra groen nodig is in Nederland om inwoners te beschermen tegen hitte en droogte. Het NK Tegelwippen vraagt daarom aandacht voor een tegelarmer Nederland. Zodat steden en dorpen aangenaam, gezond en veilig blijven. Van grauw naar groen dus.

Elke tegel telt

Dit kampioenschap laat zien dat elke tegel telt. Ook als je een kleine tuin hebt of dol bent op je terrastuin. Kies dan bijvoorbeeld voor groen dat weinig of geen onderhoud nodig heeft. Zaai je je bloemenmengsels op arme, schrale grond? Dan hoef je maar één keer per jaar te maaien.

Dit sluit aan bij een recent gedragsonderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daaruit blijkt dat veel mensen dol zijn op hun tegeltuin door het minimale onderhoud. Tegels afvoeren en zandgrond vervangen door aarde zijn vaak ontmoedigende taken. Bij een 'klimaatadaptieve' tuininrichting blijkt de regenton voor tuineigenaren de meest favoriete keuze.

Prestigieuze wippers

De gemeente met de meeste gewipte tegels per inwoner wint de ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de ‘Gouden Tegel’. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper-award en mooie prijspakketten.

Het NK Tegelwippen is onderdeel van ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’. Dit is een samenwerking van overheden, brancheorganisaties, natuurclubs, waterbeheerders en tuinorganisaties. Zij slaan de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

Tegeltaxi

Tegeltaxi haalt op donderdag tegels bij u op! Vindt u het lastig wat u met uw tegels moet doen? Ook dit jaar rijdt de tegeltaxi. Bewoners die tegels inleveren en dit aanmelden bij het NK tegelwippen komen hiervoor in aanmerking. Tegels aanmelden voor de Tegeltaxi doet u met het online formulier Aanmelden Tegeltaxi. Daarna ontvangt u informatie over de voorwaarden en de ophaaldatum.

Voorwaarden voor de Tegeltaxi

  • De tegels komen uit een particuliere tuin. Dus niet van een schoolplein, bedrijventerrein, enzovoort
  • Het zijn alleen tegels. Geen aarde, zand, wortels, enzovoort
  • De tegels zijn opgegeven voor het NK tegelwippen
  • Tegels aan de openbare weg zetten, op een aangegeven locatie waar een vrachtwagen kan en mag komen
  • De tegeltaxi rijdt dit seizoen 1 keer per adres! Geef dus zoveel mogelijk tegels in 1 keer mee
  • Wij halen de tegels op donderdagen op en zijn bij het plannen afhankelijk van de beschikbaarheid
  • Wij hebben het recht om te zeggen dat de tegels toch niet kunnen worden opgehaald
  • Blijkt dat tegels worden vervangen door nieuwe tegels? Dan brengen wij de ophaalkosten en stortkosten in rekening