Zelfbeheer Groen

Draag ook bij aan een groene buurt

Steekt u ook graag de handen uit de mouwen voor een groene buurt? Neem dan een stuk openbaar groen in zelfbeheer! Er zijn talloze mogelijkheden om uw buurt nog leuker te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld een plantsoen, groenstrook of boomspiegel in uw buurt beheren. Maak er een mooi bloeiend grasveld van of plant er heerlijk geurende bloemen. Naast het beheren van openbaar groen zijn er nog veel meer mooie en verrassende initiatieven mogelijk. Samen maken we de buurt nog leuker!

Heeft u een leuk idee voor openbaar groen in uw buurt? Wij zijn benieuwd naar uw ideeën om de buurt nog mooier te maken! Om ervoor te zorgen dat het groen openbaar blijft en past bij het groen in de omgeving, maken wij vooraf graag een aantal afspraken. Zo weten wij wat er in de gemeente gebeurt en kunnen we met u meedenken.

Samenwerkingsovereenkomst

Na uw aanvraag bekijken wij uw initiatief en nemen wij contact met u op. Afspraken leggen we vast in een samenwerkingsovereenkomst. Bij het initiatief plaatsen wij een bordje met een speciaal logo. Zo zijn de medewerkers, die vanuit de gemeente de openbare ruimte onderhouden, op de hoogte.

Samen voor een groene gemeente

Kunt u niet wachten om zelf een initiatief op te starten en uw buurt mooier en groener te maken? Wij denken graag met u mee over hoe uw ideeën gerealiseerd kunnen worden! Vul het online formulier in of neem contact met ons op via samengroen@heuvelrug.nl.

Mijn initiatief doorgeven

Samen met bewoners hebben we de Bloemengaard in Doorn groener ingericht. Wilt u weten hoe dit is gedaan? Bekijk de video.

Kan uw straat of buurt ook meer groen gebruiken en wilt u samen met uw buurtgenoten de handen uit de mouwen steken? Mail uw idee naar samengroen@heuvelrug.nl, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Beheer een monument of kunstwerk

In onze gemeente beheren inwoners veel monumenten en kunstwerken. Zij houden de objecten schoon en de omgeving verzorgd. Als er schade aan een object is, melden zij dit bij de gemeente, zodat er actie ondernomen kan worden.

Leeg asbaktegels en houd de buurt schoon

Asbaktegels verminderen zwerfafval zoals sigarettenpeuken en kauwgom. Door deze asbaktegels aan te vragen en regelmatig leeg te halen, dragen inwoners bij aan een schone en aangename leefomgeving.

Leg samen met uw buren een buurttuin aan

Op grotere stukken openbaar groen kan een buurttuin aangelegd worden. Een groep bewoners zorgt vaak samen voor het onderhoud. Zo draagt een buurttuin niet alleen bij aan de groene uitstraling van de buurt, maar ook aan de gezelligheid!

Beheer een speeltuin met behulp van fondsen of sponsoren

Op verschillende plaatsen in de gemeente beheren groepen inwoners zelf speeltuinen. Voor de aanleg daarvan zoeken zij zelf fondsen en sponsoren. Deze speeltuinen zijn een grote aanwinst voor de buurt. Voor de leefbaarheid en het contact met de buren.

Start een fruithoekje of maak een geveltuin

Heb je geen voortuin en ligt je huis aan een brede stoep? Dan kun je mogelijk een geveltuin of fruithoekje aanleggen. Dat maakt de buurt niet alleen gezelliger, maar is ook goed voor de opvang van regenwater. En voor vlinders en bijen!

Plaats en verzorg een fleurige bloembak

Een mooi gevulde bloemen- of plantenbak kan de hele straat opfleuren. Daarvoor is het wel belangrijk dat er voldoende ruimte is en dat de bloem- of plantenbak niemand in de weg staat.