Standplaats aanvragen

Voor het verkopen van goederen of etenswaren vanuit een kraam of wagen, vraagt u een standplaatsvergunning bij ons aan. U mag dan met uw kraam op een openbare plek in de openlucht staan. Er zijn vaste, incidentele en seizoensgebonden standplaatsen.

Voorwaarden uitgifte standplaatsen

Voor vaste en seizoensgebonden standplaatsen is een selectiestelsel. Vrijkomende standplaatsen staan op de website van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel en in het vakblad van de CVAH 'De Koopman'. Hierbij wordt een reactietermijn vermeld.

Bij de selectie van de kandidaat wordt onder andere gelet op de toegevoegde waarde van het assortiment, de uitstraling van de uitstalling en het handelsverleden van de aanvrager. De kandidaat die in aanmerking komt voor een vaste standplaatsvergunning dient hiervoor binnen vier weken een ontvankelijke aanvraag in: de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden. 

Aanvragen voor een incidentele standplaatsvergunning worden in volgorde van ontvangst afgehandeld. Degene die als laatste een incidentele vergunning heeft gekregen voor een bepaalde locatie en/of product heeft geen voorrang op andere aanvragers.

Zie voor meer informatie het ‘Standplaatsenbeleid’ onderaan deze pagina.

Vaste standplaats

Vaste standplaats

Vaste standplaatsen: 

  • het gehele jaar door 
  • maximaal twee dagen per week 
  • op een aangewezen, vaste locatie (in het centrum van de dorpen)

Voor ieder dorp is er een standplaatsenkaart. Vaste standplaatsen worden voor maximaal 3 jaar uitgegeven.

Vaste standplaats aanvragen

Incidentele standplaats

Een standplaats is incidenteel als het gaat om:

  • locaties voor korte tijd
  • eenmalig, per kwartaal
  • maximaal twee opeenvolgende dagen

Het gaat vooral om standplaatshouders die kortdurend hun product willen verkopen of onder de aandacht brengen. Voor incidentele standplaatsen zijn geen locaties aangewezen. U kunt zelf een voorstel voor een locatie doen.

Incidentele standplaats aanvragen

Seizoensgebonden standplaats

Seizoensgebonden standplaatsen zijn incidentele standplaatsvergunningen voor de verkoop van seizoensgebonden producten. Het gaat om aangewezen, vaste locaties. Alleen kerstbomen en oliebollen vallen onder seizoensgebonden producten. De seizoensgebonden standplaatsen zijn niet per se gebonden aan de dorpscentra. De standplaatslocaties staan op de standplaatsenkaart onderaan deze pagina. Een seizoensgebonden vergunning is voor een periode van zes aaneengesloten weken.

Zie voor meer informatie het document ‘Standplaatsenbeleid’ onderaan deze pagina.

Seizoensstandplaats aanvragen

Hoe lang duurt het?

U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de vergunning krijgt. Als er een wachtlijst is of als de gemeente een maximum heeft ingesteld dan kan het langer duren voordat u de vergunning krijgt.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Wat kost het?

Kijkt voor de kosten in de actuele legesverordening 

Aanvullende informatie

Zijn wij niet de eigenaar van de grond waar u uw standplaats wilt? Dan hebt u ook toestemming nodig van de grondeigenaar.

Een standplaatsvergunning is iets anders dan een marktplaatsvergunning of een ventvergunning. Een marktplaatsvergunning hebt u nodig als u een plaats wilt op een dagmarkt, weekmarkt of jaarmarkt. Venten betekent dat u uw goederen steeds op een andere plek verkoopt. Venten is in onze gemeente vergunningvrij.