Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op elk plastic flesje. Producenten of importeurs mogen geen flesjes zonder statiegeld meer in de handel brengen. Consumenten kunnen kleine plastic flesjes inleveren op treinstations en tankstations langs de snelweg. Het statiegeld op grote flessen blijft hetzelfde.

Grote maatschappelijke steun

Invoering van statiegeld op flesjes en blikjes krijgt veel steun. Organisaties en overheden die zijn aangesloten bij de Statiegeldalliantie(externe link) zijn voor statiegeld op kunststof én blik. Onze gemeente deed dat ook, net als bijna alle andere gemeenten (98%) én alle waterschappen.

Zo goed mogelijk recyclen

Statiegeld zorgt niet alleen voor minder zwerfafval en lagere opruimkosten maar ook voor beter hergebruik. Voor het zo goed mogelijk recyclen is het belangrijk dat het plastic van flesjes vermengd met andere soorten plastic. Dat kan alleen bij gescheiden inleveren van de plastic flessen. De overheid heeft het doel van 90% van alle plastic flessen recyclen aangepast aan de Single Use Plastics-Richtlijn(externe link). Deze richtlijn verplicht lidstaten om 90% van de plastic flessen in te zamelen. Nederland heeft per 1 januari 2022 een resultaatverplichting voor het verpakkend bedrijfsleven.