Trouwambtenaren uit een andere gemeente mogen in onze gemeente ook een huwelijk of geregistreerd partnerschap sluiten en mogen niet ouder zijn dan 70 jaar. De trouwambtenaar wordt dan gedurende uw trouwdag benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) van onze gemeente. Hij of zij is persoonlijk verantwoordelijk voor het transport van de huwelijksakte van burgerzaken naar de trouwlocatie en vice versa. Er is geen bode aanwezig bij het huwelijk. Het gebruik van een eigen toga is toegestaan, door onze gemeente wordt als men dat wenst een toga verstrekt.

Iemand die geen trouwambtenaar is, kan geen huwelijk voltrekken in onze gemeente. Zij kunnen wel op een andere manier deelnemen aan de ceremonie, door bijvoorbeeld (een deel) van de toespraak te houden. Bespreek dit vooraf met de trouwambtenaar.

Legt u bij ons uw trouwdag en trouwlocatie vast dan kunt u tegelijkertijd ook het verzoek indienen voor een trouwambtenaar van buiten de gemeente. Dit moet tenminste 8 weken voor de huwelijksdatum gebeurd zijn. Bij de melding van uw voorgenomen huwelijk ontvangt u van ons de benodigde formulieren. Deze moet u invullen en stuur daarnaast de volgende documenten mee:

  • Een kopie van het legitimatiebewijs van de trouwambtenaar.
  • Een kopie van de beëdiging bij de rechtbank van de trouwambtenaar.
  • Een kopie van het benoemingsbesluit van de trouwambtenaar als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (niet ouder dan 10 jaar).

Kosten

Uw eigen trouwambtenaar wordt door de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet betaald voor het voltrekken van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Er worden wel extra kosten in rekening gebracht voor de benoeming van de trouwambtenaar. De tarieven voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap blijven hetzelfde.