Wilt u een warmtepomp of airco plaatsen? Houd er dan rekening mee dat u in sommige gevallen een vergunning nodig heeft. De plek en grootte van de buitenunit bepalen of u een vergunning nodig heeft. De achtertuin is vaak de beste keuze. Niet alleen voor uw buren, maar ook omdat dan de kans het kleinst is dat u een vergunning nodig heeft.

Controleer of u een vergunning nodig heeft

Via het Omgevingsloket(externe link) kunt u controleren of u een vergunning moet aanvragen. Zo ja, dan kunt u dat ook direct regelen.

Wel een vergunning nodig?

De warmtepomp of airco moet worden geplaatst op uw eigen erf. Het is niet toegestaan om de unit te plaatsen in de openbare ruimte. Per situatie kan het verschillen wanneer u een vergunning nodig heeft. Hieronder zijn deze regels uitgelegd.

Aan de gevel

  • U heeft een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen nodig als de buitenunit, inclusief de bevestiging en eventuele ombouw(kast) meer dan 50 centimeter uitsteekt ten opzichte van de gevel (loodrecht gemeten)
  • U heeft een omgevingsvergunning voor de activiteit planologisch afwijken nodig, wanneer de buitenunit niet voldoet aan de voorwaarden van het omgevingsplan. Let op: de buitenunit wordt aangemerkt als een bouwwerk (niet als een gebouw)
  • Als het gaat om een monument of een pand in een beschermd dorpsgezicht heeft u een vergunning nodig

Op de grond

  • U heeft een omgevingsvergunning nodig als de buitenunit, inclusief eventuele ombouw(kast) hoger is dan 1 meter met een oppervlakte groter dan 2 m²
  • Als u moet graven om de buitenunit te plaatsen, moet u in het bestemmingsplan kijken of graven is toegestaan. Als dat niet is toegestaan, vraagt u een omgevingsvergunning aan voor de activiteit werk of werkzaamheden uitvoeren (aanleggen)
  • Als het gaat om een monument of een pand in een beschermd dorpsgezicht heeft u een vergunning nodig

Op het dak

U heeft een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen nodig als de buitenunit, inclusief de bevestiging en eventuele ombouw(kast), meer dan 50 centimeter uitsteekt ten opzichte van het dak (loodrecht gemeten)

Als het gaat om een monument of een pand in een beschermd dorpsgezicht heeft u een vergunning nodig

De volgende gegevens zijn nodig

  • Een kadastrale kaart/situatietekening van het hele perceel mét bebouwing en daarin aangegeven waar de warmtepomp of airco-unit komt
  • Een kleurenfoto van de gevel of het dak waaraan of waarop de installatie komt
  • Een bouwkundige tekening van de gevel of het dak waaraan of waarop de installatie komt. Met daarin ingetekend: de installatie met de maatvoering van de installatie en de afstanden tot de randen van de gevel/het dak
  • Technische informatie over de installatie, zoals een productblad met onder andere de afmetingen en het geluid
  • Gegevens waaruit blijkt dat de installatie voldoet aan de geluidseisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving

Vraag de vergunning aan via het Omgevingsloket(externe link).

Geluid en trillingen

Een warmtepomp of airco-unit moet altijd voldoen aan de eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving. Ook als deze vergunningsvrij is. Uw warmtepomp of airco-unit bij uw woning mag niet meer dan 40 decibel aan geluid maken op de erfgrens met uw buren. Dit controleert u met de rekentool van de Rijksoverheid(externe link). Of vraag uw leverancier of installateur om aan te tonen dat de installatie voldoet aan de eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving.