Oefent u met ons mee? Wij willen samen met inwoners, bouwers, projectontwikkelaars en andere betrokkenen werken aan een goede invoering en uitvoering van de ‘Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen’ De Wkb moet de bouwkwaliteit te verbeteren. Kwaliteitsborging in de bouw door het bewaken van de kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering zodat het eindresultaat voldoet aan de voorschriften van het Bouwbesluit.

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Vanaf 1 januari 2024 gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. Samen met de Omgevingswet. Deze wetten veranderen de manier waarop gemeenten de aanvragen voor een omgevingsvergunning voor bouwen toetsen en afhandelen. Nu toetst de gemeente bouwplannen nog vooraf en let op de uitvoering. Bij de nieuwe manier van werken controleert de gemeente na melding of er op de juiste manier een kwaliteitsborger is ingezet en of de benodigde stukken aanwezig zijn. Met de Wkb zorgen partijen er zelf voor dat ze voldoen aan de voorschriften. Een ‘kwaliteitsborger’ voert voor de bouwconsument de bouwtechnische toets uit. Dit doet hij of zij op basis van een ‘beoordelingsinstrument’. De kwaliteitsborger houdt ook toezicht op de uitvoering van de plannen. In eerste instantie gaat de nieuwe werkwijze gelden voor alle projecten in ‘gevolgklasse 1’. Bijvoorbeeld het bouwen of verbouwen van een (vrijstaande) woning of een bedrijfshal.

Proefprojecten

Om straks goed voorbereid te zijn op het nieuwe werken met de Wkb is het belangrijk om in de komende tijd proefprojecten te draaien. Ervaring is immers de beste leermeester. En daarin zoeken wij de samenwerking met u. Onder begeleiding van een professional doorlopen wij samen met u en een kwaliteitsborger een proefproject op basis van de werkwijze van de Wkb. Deze professional heeft ervaring met kwaliteitsborging en neemt ons mee door het hele proces. Dit is interessant voor inwoners, bouwers, projectontwikkelaars en andere betrokkenen die binnenkort willen gaan bouwen.

Nieuwsgierig?

Wilt u meer weten over de Wkb? Kijk dan op www.stichtingibk.nl(externe link);

Bent u van plan om binnenkort een omgevingsvergunning aan te vragen en heeft u interesse om mee te doen aan dit proefproject? Of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via wkb@heuvelrug.nl.