Ook in onze gemeente is helaas besmetting van schapen met het blauwtongvirus vastgesteld.

Het blauwtongvirus komt voornamelijk voor bij schapen en runderen, maar ook andere herkauwers kunnen besmet worden. De besmettingen komen door de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het virus. Het virus is niet overdraagbaar door direct contact tussen dieren en is niet besmettelijk voor mensen.

Wethouder Anouk Haaxma (wethouder dierenwelzijn): "Het blauwtongvirus rukt snel op in Nederland. Ook in onze gemeente zijn schapenhouders getroffen. In sommige gevallen moeten zij afscheid nemen van een flink aantal van hun schapen. Dat is ontzettend verdrietig en ik leef mee met de mensen die hier nu mee te maken hebben.”

Wat kunt u doen?

Vermoedt u dat uw dieren besmet zijn? Neem hiervoor contact op met uw eigen dierenarts. Deze is op de hoogte van de meldprocedure. Zet de dieren die misschien besmet zijn apart en scherm ze af van de andere dieren. Wij adviseren u om geen dieren te verplaatsen van of naar uw bedrijf. Er is dan minder risico dat de ziekte zich verspreidt.

Wie doet wat

  • De veehouder en dierenarts zijn meldplichtig. Melding wordt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)gedaan.
  • Zodra sprake is van een besmetting of hiervan uit moet worden gegaan, worden onmiddellijk bestrijdingsmaatregelen getroffen door de (permanente) crisisorganisatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
  • De gemeente heeft hier geen rol in.

Alle informatie over het blauwtongvirus vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit(externe link), Daar vindt u ook de actuele besmettingsgetallen per plaats.