Bomen zijn kenmerkend voor onze groene gemeente. Niet voor niets staan twee van onze dorpen in de top-10 van de Groene Stad Challenge 2022. Bomen verfraaien de straten en lanen en ons buitengebied, zoals de bossen op de Heuvelrug. Ze zijn een voedselbron en verblijfplaats voor veel dieren. Ze zorgen voor verkoeling in de zomer. Ze absorberen CO2, geuren en vervuilende gassen. En ze markeren de seizoenen.

Het aantal bomen in de tuinen van inwoners, op landgoederen, in stukken bos en natuurgebieden schatten we richting de 2 miljoen. De gemeente beheert ongeveer 37.000 straat- en laanbomen. Dit beheer bestaat uit goede bomenzorg, dus op tijd snoeien en regelmatig controleren op ziektes en onveilige situaties.

Beschermen

Bomen hebben een positieve invloed op de gezondheid van inwoners. Ook daarom is het uitgangspunt dat we gezonde, door de gemeente beheerde, bomen zo lang mogelijk laten staan. Soms ondervinden inwoners toch hinder van bomen, zoals door wortelopdruk onder trottoirs. Een boom kappen kan niet zomaar. In onze gemeente geldt binnen de bebouwde kom namelijk een bomenverordening. Deze verordening bepaalt dat voor de kap van vrijwel elke boom - met een stamdiameter van meer dan 30 centimeter - een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Bij de beoordeling van de vergunning wordt de reden voor de aanvraag afgewogen tegen de ‘waarde’ die de boom heeft: natuurwaarde, milieuwaarde, landschappelijke waarde, cultuurhistorische waarde, waarde van stads- en dorpsschoon en waarde voor recreatie en leefbaarheid. 

Verplaatsen en kappen

Door woningbouw, herinrichting van straten, ziekte of een onveilige situatie moeten we soms bomen kappen of verplaatsen. Voor elke boom die we als gemeente kappen, planten we normaal gesproken een nieuwe boom terug. Op dezelfde plek of verderop, zoals beschreven in het herplantbeleid. Voor het kappen, zoals vastgelegd in de bomenverordening, vragen we altijd vooraf een vergunning aan. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in een onveilige situatie, moeten we een boom onmiddellijk kappen en geldt een noodkapprocedure. Ook in deze gevallen vragen we een vergunning aan.

Faunaboom

Soms kiezen we ervoor om delen van bomen te behouden als 'ecologische houtopstand'. We snoeien alle takken weg, maar laten de rest staan. In deze 'uitgeklede' boom – een faunaboom - kunnen dieren schuilen, eten en wonen. En dat is weer goed voor dier, mens én draagt ook nog eens bij aan meer ruimte voor biodiversiteit.