Steeds meer ondernemers willen hun bedrijf verduurzamen. Maar waar begin je? Wat kost het en zijn er misschien subsidies beschikbaar? Wij helpen u graag op weg!

Informatie en advies

Duurzaam ondernemen RVO

De overheidsorganisatie RVO deelt op haar website kennis, praktijkverhalen, regelingen, netwerken en handige hulpmiddelen voor ondernemers die willen verduurzamen. Ga naar RVO

MVO Nederland

MVO Nederland is het duurzame bedrijvennetwerk van Nederland. Hier vindt u kennis en ervaringen die anderen opdeden met duurzaamheid. Naast de website zijn er bijeenkomsten, studiedagen, excursies en een nieuwsbrief. Ga naar MVO

Economic Board Utrecht

Een gezond leven in de regio Utrecht: daarvoor zet de Economic Board zich in. Schone lucht, een gezond binnen- en buitenklimaat en slim gebruik van grondstoffen horen daarbij. De Economic Board organiseert bijeenkomsten en heeft een nieuwsbrief. Ga naar Economic Board

Doe mee

Stel uw dak beschikbaar voor zonnepanelen

Uw dak kan heel geschikt zijn voor zonnepanelen. Misschien is uw dak zelfs zo groot, dat de panelen meer energie zullen opwekken dan u nodig heeft. In dat geval is de Postcoderoos-regeling interessant. U verhuurt uw dak aan buren die zelf geen geschikt dak hebben voor zonne-energie. Hoe dat precies gaat, kunt u lezen op energieloket Heuvelrug Energie. Het energieloket kan u ook begeleiden.

Werkgroep Duurzaam Ondernemen van Heuvelrug Energie

Het energieloket Heuvelrug Energie is bezig met het opzetten van een werkgroep ‘Duurzaam Ondernemen’ waarin bedrijven samenwerken aan kansrijke projecten voor bijvoorbeeld besparing, opwekking en mobiliteit. Het energieloket is op zoek naar bedrijven die mee willen doen.

Gratis energieadvies

Als ondernemer kunt u bij ons terecht voor vragen over het verduurzamen van uw bedrijf of voor een gratis adviesgesprek. Om een gratis adviesgesprek aan te vragen stuurt u een e-mail naar Trefpuntduurzaamheid@heuvelrug.nl. Ook al uw overige vragen over duurzaamheid kunt u hier stellen.

De gemeente werkt hiervoor samen met Heuvelrug Energie. Een ervaren adviseur neemt telefonisch of per email contact met u op om uw vragen te beantwoorden. Desgewenst kan er een afspraak bij u op locatie gemaakt worden om exact uw situatie op te nemen en te bespreken. U krijgt advies over de mogelijke energiemaatregelen die u kunt treffen om kosten en energie te besparen of energie duurzaam op te wekken. Ook informatie over de uitvoering en financiering van de maatregelen is onderdeel van het advies. Zo kunt u stapsgewijs uw bedrijf verduurzamen. 

Laadpalen elektrische voertuigen

Diverse ondernemers in gemeente Utrechtse Heuvelrug overwegen het plaatsen van elektrische laadpalen voor auto’s, scooters of fietsen op eigen terrein. Of ze hebben er al één of meerdere. Om te voorkomen dat iedereen het wiel opnieuw moet uitvinden, inventariseert de gemeente wie er bezig is met de plaatsing. Geldt dat voor u of heeft u vragen over het realiseren van een laadpaal, stuur dan een mail naar duurzaam@heuvelrug.nl. Wellicht kunnen anderen u helpen of kunt u anderen helpen.

Financieren van duurzame maatregelen

Ondernemers, organisaties en verenigingen met een energieproject kunnen geld lenen bij het Energiefonds Utrecht. In aanmerking komen projecten waarmee u energie bespaart of duurzaam energie opwekt. U kunt ook geld lenen als u een businessconcept voor duurzame energie in de markt wilt zetten. U heeft een KvK-nummer nodig.

Ondernemers die hun bedrijfsruimte willen verduurzamen kunnen ook terecht bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.