Ondernemers en de aardgasvrije toekomst

Enquête ondernemers en aardgasvrij

Om klimaatverandering tegen te gaan nemen we op den duur afscheid van aardgas. We weten nog niet precies hoe we onze wijken aardgasvrij gaan maken. Ondertussen gebeurt er veel in Nederland. We ontdekken nieuwe warmtebronnen. Het lukt steeds beter om warmte te halen uit de lucht, uit diepere aardlagen, vijvers, rivieren en zelfs uit rioolwater.

Doel is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt misschien ver weg maar die tijd is echt nodig om samen onze woningen en gebouwen klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. We onderzoeken hoe en in welke volgorde buurten van het aardgas af gaan. Ook kijken we welke aardgasvrije oplossing per buurt het beste past.

Transitievisie Warmte

De resultaten komen in de Transitievisie Warmte. Elke gemeente moet in 2021 zo'n transitievisie klaar hebben. Wij zijn hiermee nu gestart. We pakken het stap voor stap aan. We horen graag hoe ondernemers in Utrechtse Heuvelrug kijken naar de overstap naar aardgasvrij.

Laat ons weten wat u belangrijk vindt en vul de enquête over ondernemers en aardgasvrij in. Met deze enquête verzamelen we informatie over hoe ondernemers kijken naar de overstap naar aardgasvrij. De inbreng gebruiken we als vertrekpunt voor de Transitievisie Warmte.

Meer over de Transitievise Warmte staat op de pagina over aardgasvrij wonen

Subsidie verminderen broeikasgas of stalemissies

Denkt u met een nieuwe techniek of maatregel broeikasgas- of stalemissies te kunnen verminderen? En bent u melkkoeien-, vleeskalveren-, varkens- of geitenhouder? Vraag dan samen met een onderzoeksorganisatie een subsidie voor onderzoek en ontwikkelen aan. 

Gratis energieadvies

De gemeente werkt samen met vrijwilligersorganisatie Heuvelrug Energie. Zij helpen u graag op weg met allerlei onderwerpen! Een ervaren adviseur neemt telefonisch of per email contact met u op om uw vragen te beantwoorden. Desgewenst kan er een afspraak bij u op locatie gemaakt worden om exact uw situatie op te nemen en te bespreken. U krijgt advies over de mogelijke energiemaatregelen die u kunt treffen om kosten en energie te besparen of energie duurzaam op te wekken. Ook informatie over de uitvoering en financiering van de maatregelen is onderdeel van het advies. Zo kunt u stapsgewijs uw bedrijf verduurzamen. 

Als ondernemer kunt u bij ons terecht voor vragen over het verduurzamen van uw bedrijf of voor een gratis adviesgesprek. Om een gratis adviesgesprek aan te vragen stuurt u een e-mail naar Trefpuntduurzaamheid@heuvelrug.nl. Ook al uw overige vragen over duurzaamheid kunt u hier stellen.

 

Zonnepanelen

Uw dak kan heel geschikt zijn voor zonnepanelen. Misschien is uw dak zelfs zo groot, dat de panelen meer energie zullen opwekken dan u nodig heeft. In dat geval is bijvoorbeeld de Postcoderoos-regeling interessant. U verhuurt uw dak aan anderen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonne-energie. Hoe dat precies gaat, kunt u lezen op Heuvelrug Energie. Het energieloket kan u ook begeleiden.

Werkgroep Duurzaam Ondernemen van Heuvelrug Energie

Het energieloket Heuvelrug Energie is bezig met het opzetten van een werkgroep ‘Duurzaam Ondernemen’ waarin bedrijven samenwerken aan kansrijke projecten voor bijvoorbeeld besparing, opwekking en mobiliteit. Het energieloket is op zoek naar bedrijven die mee willen doen.

Laadpalen elektrische voertuigen

Diverse ondernemers in gemeente Utrechtse Heuvelrug overwegen het plaatsen van elektrische laadpalen voor auto’s, scooters of fietsen op eigen terrein. Of ze hebben er al één of meerdere. Om te voorkomen dat iedereen het wiel opnieuw moet uitvinden, inventariseert de gemeente wie er bezig is met de plaatsing. Geldt dat voor u of heeft u vragen over het realiseren van een laadpaal, stuur dan een mail naar duurzaam@heuvelrug.nl. Wellicht kunnen anderen u helpen of kunt u anderen helpen.

Financieren van duurzame maatregelen

Ondernemers, organisaties en verenigingen met een energieproject kunnen geld lenen bij het Energiefonds Utrecht. In aanmerking komen projecten waarmee u energie bespaart of duurzaam energie opwekt. U kunt ook geld lenen als u een businessconcept voor duurzame energie in de markt wilt zetten. U heeft een KvK-nummer nodig.

Ondernemers die hun bedrijfsruimte willen verduurzamen kunnen ook terecht bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.