Duurzame ondernemer

De ruim 5.000 bedrijven en organisaties in onze gemeente hebben een aandeel in de CO2 uitstoot. Wij ondersteunen deze bedrijven om hun CO2 voetafdruk te verkleinen. Dit doen we met name bij energiebesparing, schone energieopwekking en duurzame mobiliteit.

Quickscan Zon op grote daken

Wij bieden een gratis Quickscan Zon op grote daken aan voor eigenaren van een pand met een dak van meer dan 200 m2. Na de scan door een ervaren adviseur weet u mogelijkheden, regelingen en aandachtspunten voor zonnepanelen op het dak. U krijgt een rapport en een gesprek met de adviseur over de mogelijkheden en vervolgstappen. Ook kunt u ondersteuning krijgen bij het aanvragen van subsidies.

Lees meer over de Quickscan Zon op grote daken

Lokaal Klimaatakkoord: doet u ook mee?

Het Lokaal Klimaatakkoord is een bundeling van afspraken en activiteiten van inwoners, bedrijven en organisaties. Het is een doe-akkoord: niet eindeloos praten maar concrete afspraken maken en aan de slag! Inwoners, bedrijven, organisaties en gemeente komen samen om van elkaar te leren, elkaar te inspireren, te motiveren en te helpen om CO₂ te besparen.  Aan Klimaattafels ontwikkelen zij als Klimaatpartners gezamenlijke uitvoeringsprojecten en tijdens bijeenkomsten leren we van elkaar en van de uitgenodigde sprekers. 

Advies van Trefpunt Duurzaam Ondernemen

Samen met de energiecoöperatie Heuvelrug Energie is het Trefpunt Duurzaam Ondernemen opgericht. Het Trefpunt helpt ondernemers met gratis advies om stapsgewijs te verduurzamen.

Per sector

We kijken per sector hoe wij als gemeente de verduurzaming kunnen aanjagen en ondersteunen. We richten ons met name op:

  • Maatschappelijk vastgoed
  • Horeca en recreatie: (op dit moment vooral de vakantieparken en conferentiecentra)
  • Bedrijventerreinen (op dit moment vooral Maarsbergen)

Duurzame mobiliteit

Als ondernemer kunt u een openbare laadpaal aanvragen om elektrische auto’s op te laden.

Financiering

Op dit moment hebben wij geen financiering voor de verduurzaming van ondernemingen. Binnen de overheid kunt u onder andere terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de provincie:

  • Provincie: voor de versnelling van de energietransitie in de provincie Utrecht zijn verschillende subsidie- en financieringsregelingen beschikbaar
  • Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan allerlei financieringsmogelijkheden voor o.a. ondernemers om te verduurzamen en voor innovatie
  • Energiefonds Utrecht: zij financieren bedrijven en instellingen in de provincie Utrecht die zelf willen verduurzamen of duurzame energieprojecten ontwikkelen