De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op veel eikenbomen komen de rupsen voor. Deze rupsen gaan ‘s nachts in een groep op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen van mens en dier.

Eikenprocessierups melden(externe link)

Blijf alert wanneer u buiten bent. Zeker wanneer er kinderen buiten spelen. Houd in de gaten of u eiken ziet en let op gezondheidsklachten zoals rode bultjes. De eikenbomen met een lintje zijn bij ons bekend. Ziet u een nest op een eik waar nog geen lintje op zit, dan helpt u ons door een melding te doen.

Wat we doen met meldingen?

Wij bestrijden de rupsen op gemeente-eigendommen die wij ook in eigen beheer hebben. Na een melding controleren wij de boom. Is de eikenprocessierups aanwezig dan doen wij een lint aan de boom.

Bij de behandeling van meldingen gaan we uit van prioriteit. Gebieden met de hoogste prioriteit zijn scholen, haltes van openbaar vervoer of langs belangrijke wandel- en fietsroutes. Alle nesten waar melding van wordt gemaakt bestrijden we maar door hoge/lagere prioriteit kan het wat langer duren dan u verwacht.

Preventief biologisch bestrijden

In gebieden met een hoge prioriteit bestrijden we preventief. Voordat de rupsen brandharen hebben. Zo willen wij de overlast beperken. Er zijn wel voorwaarden aan preventief bestrijden.

 • Bespuiten is afhankelijk van het weer. Het moet buiten minimaal 5 graden zijn, zonder neerslag en met een maximale windsnelheid van 3 Beaufort
 • Vooraf informeren we bij de vlinderstichting of er beschermde vlindersoorten aanwezig zijn. Als dat zo is dan wordt er niet bespoten
 • Bespuiten moet ‘s nachts want UV-straling is dodelijk voor de aaltjes
 • Tussen vijf dagen na het uitkomen van de eitjes van de eikenprocessierups tot het tweede vervellingsstadium kunnen we bespuiten. In deze periode bespuiten we twee keer. Dat gebeurt 's nachts.

Nemathoden

Wij werken met ‘nemathoden’. Microscopische kleine bodemaaltjes die onschadelijk zijn voor mens en dier, maar wel voor de eikenprocessierups. Ze veroorzaken geen bodemziekten. De aaltjes worden met een waternevelspuit in de boomkronen verspreid. Leggen daar hun eitjes in de rupsen en maken zo voor de rupsen dodelijke stoffen aan. 80 tot 85% van de rupsen kan zo bestreden worden. De overblijvende nesten zijn vaak heel klein en de overlast ook. De bodemaaltjes verliezen, na twee uur in de buitenlucht, hun bestrijdende werking en veroorzaken dan geen schade meer aan andere rupsensoorten.

Locaties preventieve bestrijding:

Amerongen

 • Bergweg (verlengde Heuvelsesteeg

Doorn

 • Bloemengaard (bij scholen)
 • Langbroekerweg (gemeentelijke eiken langs fietspad)
 • De Beaufortweg (eerste stuk)
 • Van der Leelaan (bij school)

Driebergen-Rijsenburg

 • Akkerweg (bij school)
 • Sparrenlaan (bij school)
 • Hoofdstraat (alle eiken)
 • Seminarieterrein
 • Rijsenburgselaan (buiten bebouwing)
 • Sterkenburgerlaan (gedeeltelijk)

Leersum

 • Nieuwe Steeg (alle eiken)

Overberg

 • Heuvelsesteeg (alle eiken)

Binnen de andere delen van de gemeente worden de nesten met de zuigmethode verwijderd.

Reactieve bestrijding

Op andere plekken verwijderen we de nesten met de zuigmethode. Met speciale zuigmachines en beschermende kleding worden de nesten verwijderd en afgevoerd naar een erkend verwerkingsbedrijf.

De ontwikkeling van de eikenprocessierups is afhankelijk van het weer. Er is geen vaste startdatum van de reactieve bestrijding. We beginnen na de eerste meldingen van nesten. Vaak is dat eind mei.

Twee tot drie weken na de eerste melding wordt de aannemer op volle sterkte ingezet. In de beginfase zijn nog niet alle rupsen en nesten te zien. Bomen moeten daardoor vaker worden schoongemaakt.

We controleren de eiken als er op rupsen als er gemeld wordt. De bomen met nesten krijgen een rood-wit lint. Bij rijen bomen markeren we alleen de eerste en de laatste boom. We maken een lijst van aangetaste bomen. Op basis van deze lijst verwijdert een aannemer de nesten. Dan worden ook de linten verwijderd.

Wij verwijderen alleen nesten in gebieden die onder het beheer van de gemeente vallen.

Bestrijd rupsen niet zelf

Heeft u rupsen in huis dan kunnen zij het beste, met handschoenen aan, bespoten worden met haarlak of lijmspray. Trap of sla ze niet dood. Elke rups heeft minstens 700.000 brandharen die loslaten en zich verspreiden als de rups geïrriteerd raakt. Ingespoten rupsen gaan dood. U begraaft ze het beste in de tuin.

Heeft u een nest met rupsen in uw tuin? Bestrijd de rupsen niet zelf. Voor het verwijderen van de rupsen en nesten op uw eigen terrein neemt u contact op met een boomverzorgingsbedrijf. De kosten zijn voor uw eigen rekening.

Meer informatie over gezondheidsklachten door de eikenprocessierups(externe link) op de website van de GGD