Wat is ondermijning?

Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit. Bijvoorbeeld illegale hennepteelt, drugshandel, mensenhandel, gedwongen prostitutie of arbeidsuitbuiting, criminele motorbendes, bedreiging en intimidatie, zorgfraude en vastgoedfraude. Criminelen maken soms misbruik van vergunningen of subsidies om daarmee bijvoorbeeld geld wit te wassen.

Daarnaast kunnen ondernemingen gebruikt worden voor illegale activiteiten.

Criminele activiteiten gaan stiekem. Daarom duurt het soms lang voordat de gemeente of politie het ontdekt. Helpt u mee om ondermijning tegen te gaan door goed op te letten en anoniem te melden?

Ondermijning herkennen

Vermoeden van ondermijning melden

Wij vragen u misstanden en vermoedens van criminele activiteiten te (blijven) melden. Alleen zo kunnen wij een verschil maken in uw omgeving. Heeft u zorgen om uw eigen veiligheid en anonimiteit? Dat is niet nodig. U kunt vermoedens anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem. Dit is geen onderdeel van de politie maar een onafhankelijke organisatie. Anoniem melden kan via onderstaande button. Wilt u liever telefonisch melden dan kan dat via 0800 – 7000 (gratis).

Naar Meld Misdaad Anoniem

Melden bij de politie

Vermoedens van criminaliteit kunt u melden bij de politie: 0900 88 44. Bij spoed of heterdaad belt u altijd 112.

Gevaar van ondermijning

Criminaliteit ondermijnt onze samenleving en brengt inwoners in gevaar. Hennep kweken en synthetische drugs maken is levensgevaarlijk. De kans op brand, ontploffing, stank- en wateroverlast is erg groot. Telers en laboranten zijn steeds vaker slachtoffer van geweldsdelicten. Dit zorgt voor onveilige situaties in de buurt. Jonge mensen (soms nog kinderen) zijn bijvoorbeeld drugskoerier en worden zo het criminele circuit ingezogen.

Wij werken samen met de politie en andere partners aan de aanpak van ondermijning en doen gezamenlijke controles. Wordt er ergens drugs gevonden? Of zijn er andere criminele activiteiten? Dan wordt het gebouw gesloten. Vergunningen worden geweigerd of ingetrokken.

Ondermijning tussen de weilanden

Drugslabs in het buitengebied

Politie en gemeenten brengen de komende tijd samen onveilige locaties in kaart en gaan op verschillende manieren in gesprek met inwoners. Wij willen inwoners weerbaarder maken tegen voorstellen van criminelen. Zoals 'nee zeggen' tegen bedenkelijke voorstellen en weten wat zij kunnen doen bij vermoedens, twijfels of radeloosheid.

Informatie over drugslabs in het buitengebied