Oog voor dieren: Huis- en hobbydierenlijst

Sommige dieren hebben bijzondere verzorging nodig, zijn gevaarlijk of kunnen ziektes overdragen. Dat maakt deze dieren niet of veel minder geschikt om als huisdier te houden. Vanaf 1 juli 2024 geldt een landelijke huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren. De diersoorten op deze lijst mag u kopen, houden en verkopen. En u mag er mee fokken. 

Wat moet u doen als u een zoogdier heeft dat niet op de lijst staat? U mag het dier niet loslaten in de natuur. En u moet kunnen bewijzen dat het voor 1 juli 2024 al in Nederland was. Bijvoorbeeld met een aankoopbewijs, dierenpaspoort of rekening van de dierenarts. Uw dier valt dan onder het overgangsrecht. Dit betekent dat u het dier mag houden tot het doodgaat, het dier doorverkocht of doorgegeven mag worden, maar dat u er niet meer mee mag fokken.

Voor damherten en edelherten geldt een vrijstelling. Deze dieren staan niet op de lijst, maar ze mogen wel gehouden worden en er mag mee gefokt worden. Voor vogels, amfibieën en reptielen zijn nog geen lijsten. 

Meer weten? Kijk dan op de website van de rijksoverheid.