Recreatie en toerisme

Wij zijn een gastvrije gemeente met aantrekkelijke vrijetijdsvoorzieningen voor inwoners en toeristen. 'Recreatie en toerisme' is een van de belangrijkste economische pijlers van de gemeente. Niet alleen economisch gezien is dit een belangrijke sector. Ook voor de werkgelegenheid, leefbaarheid en het voorzieningenniveau.

Voor het vergroten van onze gastvrijheid zetten we verschillende instrumenten in. Samen met het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei (RBT) werken we aan het versterken van de bekendheid van onze gemeente en de regio, als toeristische bestemming van topniveau. Daarnaast vinden we een goede balans tussen de belangen van de bezoekers en die van onze inwoners en de kwetsbare kwaliteiten van natuur, cultuur en erfgoed erg belangrijk. We benutten kansen voor het spreiden van bezoekers in ruimte en tijd.

Het Routebureau Utrecht verzorgt het beheer en onderhoud van de diverse mooie fiets- en wandelroutes in onze gemeente. Kijk eens op de website voor inspiratie: www.routesinutrecht.nl.

Mountainbiken

Kom je mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug? Zorg dan dat je een geldig mountainbikevignet voor het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op zak hebt. Een vignet kost €7,50 en is een kalenderjaar geldig. Meer informatie is te vinden op: https://mtb-utrechtseheuvelrug.nl/mtbvignet.

Toeristisch Platform UH

Dit platform bestaat uit vertegenwoordigers van RECRON, Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei, KHN, recreatiebedrijven/hotels, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de gemeente. Deze komen twee keer per jaar bij elkaar om te praten over recreatie en toerisme.

Evenement promoten? Neem contact op met RBT voor de mogelijkheden

Het Regionaal Bureau voor Toerisme verzorgt de marketing voor alles wat er te zien en te doen is op onze prachtige Utrechtse Heuvelrug. Van evenementen, cultuur, shoppen, fietsen, wandelen en musea tot aan zakelijk vergaderen of overnachten. De promotie is in samenwerking met lokale partners, ondernemersverenigingen en gemeenten. Bijvoorbeeld via social media, folders bij vakantieparken of op de digitale infomasten. Zoekt u promotie voor uw kunstroute, evenement of product? Neem contact op met het RBT (of via uw ondernemersvereniging). Zij kijken graag met u mee naar wat mogelijk is: https://www.opdeheuvelrug.nl/partners.

Kwaliteitsverbetering verblijfsrecreatie

Onze gemeente ligt in een mooie groene omgeving met volop rust, ruimte en natuur. De recreatieparken voorzien in de behoefte van de vele recreanten. Dit 'recreatief product' moet verbeterd worden. De kwaliteitsverbetering is noodzakelijk om aan te sluiten op de huidige recreatiebehoefte: comfort, luxe en veelzijdige voorzieningen. 

Lees meer over het vastgestelde bestemmingsplan recreatieterreinen

Lees meer over het wonen in een recreatiewoning