Ratten in de openbare ruimte

Voorkom zwerfafval

Ratten komen af op eten. Gooi daarom geen afval of etensresten op straat. Stop uw vuilniszakken in de kliko of verzamelcontainer. Zet er geen zakken of los afval naast.

Voer geen vogels en andere dieren

Voer geen brood of etensresten aan vogels en andere dieren. Teveel voedsel is ongezond voor ze. Extra voer blijft vaak liggen en dit trekt ratten aan. Hebt u oud brood over? Doe het als het kan in de bak voor groente-, fruit- en tuinafval. Wilt u toch de eendjes voeren? Doe dat dan het liefst in de ochtend of begin van de middag en beperk de hoeveelheid.

Rat gezien in de openbare ruimte? Meld het!

Ziet u een rat lopen in de openbare ruimte, meld het ons. Wij bekijken dan of er maatregelen nodig zijn. Wij zijn tegen het gebruik van gif. Alleen in uitzonderlijke gevallen en als er sprake is van een groot gezondheidsrisico kunnen beperkt chemische bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

Rat gezien in de openbare ruimte? Meld het!(externe link)

Ratten op uw eigen terrein

Bij overlast van dieren op eigen terrein ligt de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van rattenoverlast bij de eigenaar en/of huurder van een gebouw of grond.

Zelf rattenoverlast voorkomen

  • Berg voer van uw huisdieren goed op, het liefst in afgesloten tonnen, ook in uw kelder, garage of schuur. Laat geen voedsel in en om uw woning slingeren, ruim fruit op dat in de tuin op de grond gevallen is. Maak dierenverblijven zoals kippenhokken dicht met fijnmazig gaas. Zo kunnen ratten er niet in om te komen snoepen.
  • Spoel geen eten/voedsel door het toilet.
  • Dicht gaten en kieren in en om de woning. Zorg ervoor dat ratten nergens onder of in kunnen schuilen. Voorkom nestelmogelijkheden bij de opslag van openhaardhout of composthopen.
  • Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels. Vaak komen ratten via deze ingangen in uw woning terecht.
  • Bent u huurder? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor een goed onderhoud van de woning. Meld rattenoverlast daarom ook aan uw verhuurder, in verband met reparaties.

Vindt u het leuk om in de winter vogels in uw tuin te lokken? Doe dat alleen als er geen ‘natuurlijk’ voedsel te vinden is. Zorg dat het voerplankje tegen de avond leeg is en veeg gemorst voer op van de grond. Vogelpindakaas is een aantrekkelijke snack voor ratten en andere knaagdieren. Draai in de nacht het deksel erop of zet de pot even binnen, zodat overdag de vogels er van kunnen genieten.

U kunt er voor kiezen om op uw eigen terrein de ratten te bestrijden. Daarvoor kunt u een deskundig bedrijf inschakelen.

Verschil in ratten

In Nederland komen we vier soorten ratten tegen. De ratten die in onze tuinen of huizen komen zijn met name de bruine en de zwarte rat. De muskusrat leeft in het water en vormt voornamelijk een gevaar voor onze dijken. De woelrat leeft ook in het water en graaft gangenstelsels aan oevers van kanalen, rivieren en meren. Daardoor kunnen ze instorten of wegzakken.

Meer informatie over ratten is te vinden op https://www.kad.nl(externe link) of https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/bruine-rat(externe link).