Voorkom overlast door ratten

Ratten en muizen komen op voedsel af en ze lusten alles. Gooi daarom geen afval of etensresten op straat. Stop uw vuilniszakken in de kliko of verzamelcontainer. Zet er geen zakken of los afval naast. Door vogels, egels of eekhoorns zaden, brood of ander eten te voeren, trekt u mogelijk ook ratten en muizen aan. Voer daarom niet te veel en te vaak. Zorg dat het voerplankje tegen de avond leeg is en veeg gemorst voer op van de grond. Vogelpindakaas is een aantrekkelijke snack voor ratten en andere knaagdieren. Draai in de nacht het deksel erop of zet de pot even binnen, zodat overdag de vogels er van kunnen genieten. 

Ratten in uw eigen huis en of tuin

Bij overlast van dieren op eigen terrein bent u daar zelf voor verantwoordelijk.

Voorkomen is beter dan bestrijden

  • Berg voer van uw huisdieren goed op, het liefst in afgesloten tonnen, ook in uw kelder, garage of schuur. Laat geen voedsel in en om uw woning slingeren, ruim fruit op dat in de tuin op de grond gevallen is. Maak dierenverblijven zoals kippenhokken dicht met fijnmazig gaas. 
  • Spoel geen eten/voedsel door het toilet.
  • Dicht gaten en kieren in en om de woning. Zorg ervoor dat ratten nergens onder of in kunnen schuilen. Voorkom nestelmogelijkheden bij de opslag van openhaardhout of composthopen.
  • Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels. Vaak komen ratten via deze ingangen in uw woning terecht.
  • Bent u huurder? Uw verhuurder is verantwoordelijk voor een goed onderhoud van de woning. Meld rattenoverlast daarom ook aan uw verhuurder, in verband met reparaties.

U kunt er voor kiezen om op uw eigen terrein de ratten te bestrijden. Daarvoor kunt u een deskundig bedrijf inschakelen, dat werkt met respect voor mens, dier en milieu.

Meerdere ratten gezien in de openbare ruimte? Meld het!

Ziet u meerdere ratten lopen in de openbare ruimte, meld het ons. Wij bekijken dan of er maatregelen nodig zijn. Wij zijn tegen het gebruik van gif. Alleen in uitzonderlijke gevallen en als er sprake is van een groot gezondheidsrisico kunnen beperkt chemische bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

Ratten gezien in de openbare ruimte? Meld het!