De gemeente Utrechtse Heuvelrug is een geliefde plek om te wonen, te werken en te recreëren. Onze gemeente bestaat uit zeven karakteristieke dorpen in een heel gevarieerd landschap. Inwoners voelen zich veelal sterk verbonden met hun omgeving en met elkaar. Dat willen we graag zo houden: niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Er komt veel op onze gemeente af. De vraag naar woningen is hoog, we moeten verduurzamen en er wordt steeds meer van inwoners verwacht. Tegelijkertijd is de gemeentelijke huishoudpot krap. De gemeente wil daarom samen met inwoners, ondernemers en organisaties een visie maken op onze toekomst. In die toekomstvisie bepalen we samen wat we het belangrijkste vinden voor onze gemeente. Daarover gaan we de komende tijd graag met u in gesprek.

Vanaf deze zomer gaan we ‘on- en offline’ om tafel om het met u te hebben over de te maken keuzes: hoe gaan we bijvoorbeeld om met het tekort aan woningen, met de behoefte aan sociale samenhang, met toenemende vergrijzing en met afnemende biodiversiteit? Over deze en heel veel andere onderwerpen kunt u op verschillende manieren uw mening geven: in straatinterviews, via on- en offline ontmoetingen en in een enquête.

Leersum vanuit de lucht.

In het najaar pakken we de draad op met een serie dorpsgesprekken, waarin we met u verkennen wat er voor nodig is om uw eigen dorp vitaal en toekomstbestendig te houden. Op dinsdag 13 en 27 oktober zijn er twee online bijeenkomsten. De avonden vullen elkaar aan. Dinsdag 27 oktober gaan we nog specifieker in gesprek over de verschillende opgaven, zoals de rol van de gemeente, klimaat, energie, natuurbehoud, mobiliteit, economie en de samenwerking in de regio.

Wilt u een bijdrage leveren aan de visie van en voor Utrechtse Heuvelrug? Blijf op de hoogte via deze pagina en onze sociale media.

Bekijk het Participatieboek

Dit Participatieboek is een verslag van de participatie rond de Toekomstvisie tot nu toe.

Winnaar prijsvraag 

Sarah (11) uit Leersum is de trotse winnaar van de prijsvraag voor de Toekomstvisie die Gemeente Utrechtse Heuvelrug eerder dit jaar uitschreef onder jongeren. Met haar tekening liet ze weten dat de speeltuin in haar wijk belangrijk is. ,,Ik vond het leuk om te doen. We spelen daar vaak, met broertjes en zusjes en vriendjes. Ik wil dat jongere kinderen daar straks ook nog kunnen spelen.” 

Sarah (11 jaar) met tasje waar haar gewonnen prijs in zit

Bekijk de presentatie van 13 oktober

Heeft u de online bijeenkomsten gemist? Of was u er wel bij, maar wilt u de presentaties nog eens rustig nalezen? Dan kan via de onderstaande pdf's.

Waarom vragen we u mee te denken over onze toekomst? Rolinka, Marijke, Marianne en Gerjan vertellen het u graag!

,

 

,
,

 

,
Gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaat uit zeven karakteristieke dorpen in een heel gevarieerd landschap. Inwoners voelen zich veelal sterk verbonden met hun omgeving en met elkaar. Dat willen we graag zo houden: niet alleen nu, maar ook in de toekomst. In de toekomstvisie bepalen we samen wat we het belangrijkste vinden voor onze gemeente. Daarover gaan we de komende tijd graag met u in gesprek. We vroegen enkele inwoners alvast naar hun eigen visie. Lees het verhaal van Paul Roncken en Marcha van Merrienboer.

Hoe denkt inwoner Paul Roncken over onze toekomst?

Paul Roncken

Paul Roncken is landschapsarchitect en lector aan de Wageningen Universiteit en is de onafhankelijk adviseur ruimtelijke kwaliteit van de Provincie Utrecht. Tien jaar geleden verhuisde hij vanuit de stad naar Doorn vanwege het landschap en door zijn verlangen onderdeel te worden van een gemeenschap. “Ik geniet enorm van al het moois in deze omgeving, maar ik betaal er niet of nauwelijks voor. Zo betalen we heel weinig voor de hoge kwaliteit (bron)water uit de kraan, we betalen veel te weinig WOZ om de openbare ruimte te onderhouden en de gemeenschap houdt niets over om het landschap en de natuur daaromheen te kunnen ontwikkelen. Wonen en parkeren is hier feitelijk gratis. Iedereen vindt het fijn dat het hartstikke goedkoop is hier, dat snap ik ook, maar eigenlijk klopt er niets van.”

“We moeten weer meer lokaal gaan regelen, en niet verwachten dat het Rijk altijd alles voor ons oplost. Lokaal zorgen, lokaal voedsel, een lokale ondernemersgeest, maar ook wonen en landschapszorg. Het is noodzakelijk dat de gemeente dat stimuleert en mensen en initiatieven verbindt, want ik denk niet dat dat uit zichzelf ontstaat. Inwoners zijn allemaal onderdeel van verschillende gemeenschappen: van hun straat, hun dorp en alle dorpen die samen de gemeente vormen. Maar een straat kan al heel gevarieerd zijn, dus de saamhorigheid in een hele gemeente is nog ingewikkelder. Zeker omdat – ondanks de fusie – veel dorpen deels nog hun eigen identiteit hebben behouden. Gelukkig hebben we ook dingen gemeen: we wonen hier allemaal met een bepaalde relatie tot het landschap om ons heen.”

“Ik woon niet alleen in mijn eigen huis, maar ik woon ook aan de dijk, of aan het bos. Dat is je woonomgeving – en daar zou je je voor in moeten zetten, net als je doet voor je kerk of je sportvereniging. Daar kun je ook zingeving vandaan halen. Deze sociale netwerken moeten gevoed worden. En voor mensen die hier vanuit de stad komen wonen, moet het aantrekkelijk en makkelijk zijn om zich daarbij aan te sluiten en zich dus ook in te gaan zetten voor hun omgeving. Daardoor wordt de gemeenschap hechter.”

“Er zijn best veel sociale netwerken binnen de dorpen van Utrechtse Heuvelrug. De uitdaging is om die netwerken met hetzelfde gemak als het gebruik van je smartphone met elkaar te verbinden, zodat we elkaar met het grootste gemak een dienst kunnen bewijzen. Vanuit het besef: dit is waar wij wonen en dit is het leven dat we hier ontwikkelen. Om dat te verbeteren, moet je ook het fysieke netwerk verbeteren: dus fantastische fietsverbindingen, openbare ruimte en openbaar vervoer. Maar ook een soort leef servicepakket: waardoor je als (nieuwe) inwoner meteen betrokken raakt bij een landgoed, een stuk bos of een ander onderdeel van dit landschap. Door abonnementen af te sluiten bijvoorbeeld, waarbij mensen die het niet kunnen betalen hun uren in kunnen zetten als vrijwilliger - wat historisch ook de oude cultuur was in de afzonderlijke dorpen. Daarmee kies je ervoor om hier te wonen en onderdeel te zijn van de gemeenschap. Ik denk dat het onvermijdelijk is dat het die kant op gaat in Nederland.”

 

Hoe denkt inwoner en ondernemer Marcha van Merrienboer over onze toekomst?

Marcha van Merrienboer

Marcha van Merrienboer is yogadocent en ademcoach in Amerongen. De Rijnkapel is haar uitvalsbasis, waar ze ook als vrijwilliger bij betrokken is. “Ik ben dankbaar voor de mooie plek waar ik woon; omgeven door bossen en het water. Het is belangrijk om het bewustzijn in onze gemeente te vergroten, dat we zorgzaam om moeten gaan met onze omgeving. Wees blij en geniet elke dag dat je hier woont.”

Als ademcoach helpt Marcha mensen hun longcapaciteit beter te benutten en voor haar leefomgeving ziet ze veel buitenruimte die we met z’n allen nog beter kunnen gebruiken. “Er is hier ruimte om veel te doen – alleen of met anderen. In het bos zijn wandelpaden, mountainbike routes – en er wordt veel buiten gesport. Onlangs heeft zij bijvoorbeeld yogalessen gegeven in de kasteeltuin. Ik hoop dat we de plekken die er zijn goed blijven benutten. Een mooie uitdaging voor de gemeente om dat aan te jagen: ga naar buiten en geniet, samen met anderen!”

“Er zijn al redelijk veel vrijwilligers initiatieven in onze gemeente. Zelf ben ik vrijwilliger bij de Rijnkapel, een plek voor inspiratie en ontmoeting. In Antwerpen zijn “Samen-tuinen” opgezet: tuinen waar mensen samen ecologisch tuinieren. Dat gaan we ook bij de Rijnkapel doen. Daarvoor moeten we het eerst leegruimen en om daarna eetbare planten, bloemen en kruiden  te planten. En natuurlijk een plek waar je kunt zitten met elkaar. Ik hoop dat we daarmee ook anderen inspireren om hun eigen tuin aan te pakken of om mee te werken en genieten in de tuin van de Rijnkapel. Het ontbreekt soms aan kennis, maar je kunt vrij eenvoudig ook in je eigen tuin de biodiversiteit vergroten. Als veel mensen dat doen, gaat onze hele gemeente erop vooruit.

 

Planning participatie

 1. Afgerond: Briefkaart mini enquête

  Eind augustus 2020

 2. Afgerond: Straatinterviews

  Eind augustus 2020

 3. Afgerond: Online enquête

  10 september - 4 oktober 2020

 4. Afgerond: Online dialoog 1

  13 oktober 2020

 5. Afgerond: Online dialoog 2

  27 oktober 2020

 6. Nog te doen: Dorpsgesprekken

  Februari / maart 2021

,

Dit vinden de jongeren

 

Jelle van Jongerenwerk Utrechtse Heuvelrug maakte samen met jongeren in Fort Doorn een filmpje over hun visie op de toekomst van onze gemeente. Wat vinden zij belangrijk? En hebben ze nog creatieve ideeën? In dit filmpje geven ze in ieder geval een eerste aanzet, tijdens een brainstorm.

Documenten

Bij het maken van de toekomstvisie gaat het over verschillende opgaven. Voor sommige onderdelen is recent al beleid vastgesteld. Dit is te lezen in de onderstaande documenten.