De Toekomstvisie voor onze gemeente is bijna af. De afgelopen periode bogen inwoners in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zich over de vraag: wat voor gemeente willen we in de toekomst zijn? Het resultaat: een gezamenlijke concept-Toekomstvisie op het Utrechtse Heuvelrug van 2040.

Hoe ziet de Toekomstvisie eruit?

Deze Toekomstvisie is een product van en voor de samenleving. Inwoners, ondernemers, organisaties en verenigingen hebben in groten getale aangegeven wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van hun gemeente. Samen met de gemeente schetsten zij een stip aan de horizon. 

Wij zijn benieuwd naar uw mening. U kunt daarom tot 21 september reageren door het reactieformulier in te vullen. 

Op 14 september 2021 is er een online terugkoppelbijeenkomst. Wethouders Hans Waaldijk en Rob Jorg geven dan onder andere toelichting op het gelopen proces, op de manier waarop de opgehaalde input vertaald is en op de Toekomstvisie zelf. Opgeven hiervoor kan via het aanmeldformulier

Verdere uitwerking

Waarom is de Toekomstvisie nodig?

Op onze gemeente komt veel af. Er is veel vraag naar woningen, het moet duurzamer en er wordt steeds meer van inwoners verwacht. Tegelijkertijd is de gemeentelijke huishoudpot krap. We zullen dus keuzes moeten maken. Velen van u dachten de afgelopen tijd mee over de Toekomstvisie van onze gemeente. 

Wethouders Hans Waaldijk en Rob Jorg blikken terug op het proces: de enquêtes, dorpsgesprekken, dialogen, kleurplaten en nog veel meer op onze gezamenlijke visie, van en voor de samenleving. De groene omgeving, zorg voor elkaar en duurzaamheid binden ons. Deze waarden nemen we mee naar de toekomst in al onze dorpen. 

Dialoogsessies voorjaar 2021

 1. Afgerond: Maarn en Maarsbergen -

 2. Afgerond: Leersum -

 3. Afgerond: Jongerendialoog -

 4. Afgerond: Doorn -

 5. Afgerond: Driebergen-Rijsenburg -

 6. Afgerond: Amerongen en Overberg -

 7. Nog te doen: Terugkoppelbijeenkomst Toekomstvisie -

   14 september 19.30 - 21.30 uur

  Inschrijven

Heeft u een idee voor sociaal initiatief in uw dorp? Dan is dit uw kans!

Onze gemeente heeft een goede sociale structuur. Veel vrijwilligers en een rijk verenigingsleven. Dat zorgt voor verbinding in onze dorpen. We zien ook dat dit onder druk staat. Het is voor onze gemeente ook steeds moeilijker om financieel het hoofd boven water te houden. Meer dan ooit hebben we de inzet van al onze inwoners nodig om de goede sociale structuur in onze dorpen te houden én nog meer vorm te geven.

Samen leven is ook samen doen. Er is geld beschikbaar voor 'ideeën van en voor de samenleving' op te zetten. Ideeën om samen te werken aan de volgende onderwerpen:

 • Ouder worden: wat helpt om fijner ouder te worden in het dorp? Bijvoorbeeld vrijwillig ouderenvervoer, boodschappenservice of initiatieven om eenzaamheid te voorkomen
 • Kwetsbare groepen: hoe zorgen we ervoor dat ook kwetsbare personen (bijvoorbeeld met psychische klachten of verward gedrag) prettig kunnen wonen? Denk bijvoorbeeld aan een maatjesproject
 • Opvoeden: als ouder komen er heel wat vragen op u af. Vragen waar andere ouders misschien ook mee te maken hebben. Hoe maken we uitdagingen in het opvoeden bespreekbaar?

U kunt uw idee tot drie werkdagen voor de dialoogsessies via dit formulier bij ons indienen. Wij bespreken ze tijdens de online dialoogsessies. Welke initiatieven zijn kansrijk en hoe kunnen we hierin samenwerken.

Liever eerst overleggen over uw idee?

E-mail uw naam en telefoonnummer naar Nadia Strieker of naar Marianne van der Mijden. Wij bellen u binnen 3 werkdagen terug.

 

Hieronder drie voorbeelden van een sociaal initiatief

 

Ouder worden

Stel u bent 80 jaar, we hopen uiteraard dat u nog mobiel bent en alles kunt doen wat u wilt. Maar wat als dat niet kan? Als u de trap in huis niet meer zo goed op kan komen of de boodschappen bij de supermarkt kan halen? En de badkamer ineens op een ijsbaan lijkt? Of u kunt niet goed de deur meer uit om uw vrienden en familie te bezoeken. En het lukt uw vrienden ook niet meer om bij u te komen. Hoe zorgt u dan toch voor ontmoeting? Denkt u hier wel eens over na?  

Wat zou u dan helpen om op een fijne manier ouder te worden in de Utrechtse Heuvelrug? Of wat zou u hiervoor willen opzetten?  

Kwetsbare groepen

Dit is Kees. Kees heeft een aantal jaar gewoond in een groep waar hij extra hulp kreeg bij zijn huishouden. Dit gaat heel goed en nu wil hij graag een eigen huis. Dit vindt hij wel spannend. Kees vindt het wel leuk als hij af en toe een praatje kan maken met zijn buren. Zijn broer vindt dit ook fijn, omdat hij dan weet dat de buren van Kees een oogje in het zeil houden. Kees vergeet soms huishoudelijke klusjes en het bij houden van zijn administratie is soms ook lastig, maar gelukkig helpt hier een hulpverlener hem bij.  

Wat voor initiatief zou Kees kunnen helpen om een fijne woonplek te krijgen in de Utrechtse Heuvelrug? 

Opvoeden en opgroeien op de Heuvelrug

Het is woensdagmiddag en Thomas gaat met zijn kinderen naar de speeltuin. Joep van 2 jaar en Lisa van 10 maanden in de wandelwagen. In de speeltuin komt Thomas de buurvrouw van twee huizen verder tegen. Ze vraagt hoe het gaat en hoe de eerste maanden met Lisa waren. Thomas vertelt dat ze een best zware tijd achter de rug hebben. Lisa huilde veel en vooral ’s nachts waren ze daar druk mee. Die gebroken nachten maakte het ook niet gezelliger in huis. Thomas zegt dat hij soms al wel verlangt naar dat zijn kinderen al wat ouder zijn. De buurvrouw geeft aan dat elke leeftijd zo zijn uitdagingen heeft. Haar gedachten zijn bij haar zoon Danny. Hij vindt zijn draai niet goed op school en ze vraagt zich af ze extra hulp moet zoeken.    

Heeft u een idee, dan horen we dat graag!  

Voorwaarden waar uw idee aan moet voldoen

 • Het initiatief is binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
 • Het initiatief kan niet zonder geld van de gemeente starten.
 • Het initiatief helpt bij het oplossen van een probleem in de samenleving
 • U staat open voor samenwerking met organisaties die op hetzelfde terrein actief zijn
 • Het initiatief is nieuw
 • Het initiatief valt binnen de geldige wet- en regelgeving

We vroegen een aantal inwoners alvast naar hun visie.

Hoe denkt inwoner Paul Roncken over onze toekomst?

Paul Roncken

Paul Roncken is landschapsarchitect en lector aan de Wageningen Universiteit en is de onafhankelijk adviseur ruimtelijke kwaliteit van de Provincie Utrecht. Tien jaar geleden verhuisde hij vanuit de stad naar Doorn vanwege het landschap en door zijn verlangen onderdeel te worden van een gemeenschap. “Ik geniet enorm van al het moois in deze omgeving, maar ik betaal er niet of nauwelijks voor. Zo betalen we heel weinig voor de hoge kwaliteit (bron)water uit de kraan, we betalen veel te weinig WOZ om de openbare ruimte te onderhouden en de gemeenschap houdt niets over om het landschap en de natuur daaromheen te kunnen ontwikkelen. Wonen en parkeren is hier feitelijk gratis. Iedereen vindt het fijn dat het hartstikke goedkoop is hier, dat snap ik ook, maar eigenlijk klopt er niets van.”

“We moeten weer meer lokaal gaan regelen, en niet verwachten dat het Rijk altijd alles voor ons oplost. Lokaal zorgen, lokaal voedsel, een lokale ondernemersgeest, maar ook wonen en landschapszorg. Het is noodzakelijk dat de gemeente dat stimuleert en mensen en initiatieven verbindt, want ik denk niet dat dat uit zichzelf ontstaat. Inwoners zijn allemaal onderdeel van verschillende gemeenschappen: van hun straat, hun dorp en alle dorpen die samen de gemeente vormen. Maar een straat kan al heel gevarieerd zijn, dus de saamhorigheid in een hele gemeente is nog ingewikkelder. Zeker omdat – ondanks de fusie – veel dorpen deels nog hun eigen identiteit hebben behouden. Gelukkig hebben we ook dingen gemeen: we wonen hier allemaal met een bepaalde relatie tot het landschap om ons heen.”

“Ik woon niet alleen in mijn eigen huis, maar ik woon ook aan de dijk, of aan het bos. Dat is je woonomgeving – en daar zou je je voor in moeten zetten, net als je doet voor je kerk of je sportvereniging. Daar kun je ook zingeving vandaan halen. Deze sociale netwerken moeten gevoed worden. En voor mensen die hier vanuit de stad komen wonen, moet het aantrekkelijk en makkelijk zijn om zich daarbij aan te sluiten en zich dus ook in te gaan zetten voor hun omgeving. Daardoor wordt de gemeenschap hechter.”

“Er zijn best veel sociale netwerken binnen de dorpen van Utrechtse Heuvelrug. De uitdaging is om die netwerken met hetzelfde gemak als het gebruik van je smartphone met elkaar te verbinden, zodat we elkaar met het grootste gemak een dienst kunnen bewijzen. Vanuit het besef: dit is waar wij wonen en dit is het leven dat we hier ontwikkelen. Om dat te verbeteren, moet je ook het fysieke netwerk verbeteren: dus fantastische fietsverbindingen, openbare ruimte en openbaar vervoer. Maar ook een soort leef servicepakket: waardoor je als (nieuwe) inwoner meteen betrokken raakt bij een landgoed, een stuk bos of een ander onderdeel van dit landschap. Door abonnementen af te sluiten bijvoorbeeld, waarbij mensen die het niet kunnen betalen hun uren in kunnen zetten als vrijwilliger - wat historisch ook de oude cultuur was in de afzonderlijke dorpen. Daarmee kies je ervoor om hier te wonen en onderdeel te zijn van de gemeenschap. Ik denk dat het onvermijdelijk is dat het die kant op gaat in Nederland.”

 

Hoe denkt inwoner en ondernemer Marcha van Merrienboer over onze toekomst?

Marcha van Merrienboer

Marcha van Merrienboer is yogadocent en ademcoach in Amerongen. De Rijnkapel is haar uitvalsbasis, waar ze ook als vrijwilliger bij betrokken is. “Ik ben dankbaar voor de mooie plek waar ik woon; omgeven door bossen en het water. Het is belangrijk om het bewustzijn in onze gemeente te vergroten, dat we zorgzaam om moeten gaan met onze omgeving. Wees blij en geniet elke dag dat je hier woont.”

Als ademcoach helpt Marcha mensen hun longcapaciteit beter te benutten en voor haar leefomgeving ziet ze veel buitenruimte die we met z’n allen nog beter kunnen gebruiken. “Er is hier ruimte om veel te doen – alleen of met anderen. In het bos zijn wandelpaden, mountainbike routes – en er wordt veel buiten gesport. Onlangs heeft zij bijvoorbeeld yogalessen gegeven in de kasteeltuin. Ik hoop dat we de plekken die er zijn goed blijven benutten. Een mooie uitdaging voor de gemeente om dat aan te jagen: ga naar buiten en geniet, samen met anderen!”

“Er zijn al redelijk veel vrijwilligers initiatieven in onze gemeente. Zelf ben ik vrijwilliger bij de Rijnkapel, een plek voor inspiratie en ontmoeting. In Antwerpen zijn “Samen-tuinen” opgezet: tuinen waar mensen samen ecologisch tuinieren. Dat gaan we ook bij de Rijnkapel doen. Daarvoor moeten we het eerst leegruimen en om daarna eetbare planten, bloemen en kruiden  te planten. En natuurlijk een plek waar je kunt zitten met elkaar. Ik hoop dat we daarmee ook anderen inspireren om hun eigen tuin aan te pakken of om mee te werken en genieten in de tuin van de Rijnkapel. Het ontbreekt soms aan kennis, maar je kunt vrij eenvoudig ook in je eigen tuin de biodiversiteit vergroten. Als veel mensen dat doen, gaat onze hele gemeente erop vooruit.

 

Dit vinden de jongeren

Jelle van Jongerenwerk Utrechtse Heuvelrug maakte samen met jongeren in Fort Doorn een filmpje over hun visie op de toekomst van onze gemeente. Wat vinden zij belangrijk? En hebben ze nog creatieve ideeën? In dit filmpje geven ze in ieder geval een eerste aanzet, tijdens een brainstorm.

Winnaar prijsvraag 

Sarah (11 jaar) met tasje waar haar gewonnen prijs in zit

Winnaar prijsvraag 

Sarah (11) uit Leersum is de trotse winnaar van de prijsvraag voor de Toekomstvisie die Gemeente Utrechtse Heuvelrug eerder dit jaar uitschreef onder jongeren. Met haar tekening liet ze weten dat de speeltuin in haar wijk belangrijk is. ,,Ik vond het leuk om te doen. We spelen daar vaak, met broertjes en zusjes en vriendjes. Ik wil dat jongere kinderen daar straks ook nog kunnen spelen.” 

 

Waarom vragen we u mee te denken over onze toekomst?

Rolinka, Marijke, Marianne en Gerjan leggen het u in de video hiernaast uit.