Inwoners, ondernemers, organisaties en gemeente: samen zetten we ons in voor een gezonde toekomst en een prettige, veilige leefomgeving. We helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan door zo min mogelijk CO₂ uit te stoten. Ook thuis kunt u hier aan bijdragen. Door energie te besparen of zelf schone energie op te wekken woont u fijner, verhoogt u de waarde van uw huis én bespaart u geld. 

Aardgas, aardolie en steenkool zijn fossiele energie. Deze brandstoffen raken op en zijn schadelijk voor het milieu:. Duurzaam wonen betekent in de eerste plaats zo min mogelijk fossiele energie gebruiken. Dat begint bij goede isolatie van uw woning. Kiezen voor groene energiebronnen, zoals zon, wind en water is belangrijk. Met duurzame energie van uw eigen zonnepanelen en een warmtepomp ter vervanging van de cv-ketel, bent u niet meer afhankelijk van aardgas. De overheid heeft bepaald dat vóór 2050 iedereen in ons land moet overstappen op groene, herbruikbare brandstoffen. We noemen dat de energietransitie.

Wilt of kunt u zo'n investering (nog) niet doen? Dan zijn er toch manieren om thuis minder energie te gebruiken. Met de gestegen gasprijzen is dat sowieso een goed idee! Op het regionale energieloket Jouwhuisslimmer.nl(externe link) ziet u welke initiatieven er in uw buurt zijn. En wat u zelf kunt doen. Ook leest u hoe wij u kunnen helpen uw huis energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld met kortingen en subsidies. Bij de energieambassadeur kunt u (kosteloos) terecht voor informatie en advies over het verduurzamen van uw woning. En op de webpagina 'Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag' leest u welke regelingen en organisaties u helpen om minder energie te gebruiken.

Energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Een A-label is het meest energiezuinig. Een G-label het minst. Verder leest u op het energielabel hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken. U krijgt het energielabel van een deskundige die u zelf kiest. Het energielabel is verplicht als u uw huis gaat verkopen of verhuren en is maximaal 10 jaar geldig. Meer informatie over het energielabel(externe link)

Subsidies en financiering

Kijk voor subsidies en financieringsmogelijkheden op www.energiesubsidiewijzer.nl(externe link). Voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen en isolatiemaatregelen (voor particulieren) is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Voor VVE’s die isolatiemaatregelen willen nemen is een landelijke subsidie(externe link).

Energiescan door energieambassadeurs (voor woningeigenaren)

Energieambassadeurs helpen met energiebesparing in huis. Zij doen een energiescan van uw woning en bespreken met u de resultaten. Zo krijgt u een beeld van alle mogelijkheden om energie te besparen of op te wekken. Ook houden ze bewonersbijeenkomsten. Vraag een energiescan aan.

Lukt het niet om een energiescan aan te vragen of heeft u gewoon een vraag? Stuur dan een e-mail naar klimaatneutraal@heuvelrug.nl. De energiescan is alleen beschikbaar voor particuliere huiseigenaren. Woont u in een sociale huurwoning of huurt u van een particuliere verhuurder, dan kunt u het beste op ons digitale energieloket www.jouwhuisslimmer.nl(externe link) kijken voor passende oplossingen.

Energiecoaches (voor huurders)

Huurders van Heuvelrug Wonen en Rhenam kunnen een Energiecoach gratis om advies vragen. Coaches zijn vrijwilligers die graag anderen helpen. Ze hebben een cursus gevolgd bij de Woonbond en gaan bij medehuurders op bezoek en laten zien hoe je energie kunt besparen door het nemen van kleine maatregelen en gedragsverandering. Bij uw huurdersbelangenvereniging kunt u terecht voor meer informatie.

Spouw of dak isoleren

Eigenaren die hun panden willen (laten) isoleren moeten volgens de Wet Natuurbescherming aanwezige diersoorten en hun verblijfplaats beschermen. Voor spouwmuurisolatie en dakisolatie van buitenaf heeft u een ontheffing van de provincie(externe link) nodig. Zonder deze ontheffing loopt u risico op een boete. Deze ontheffing vraagt een kostbaar en langdurend onderzoek (jaar). Wij vinden dit niet werkbaar en hebben er bij de provincie op aangedrongen om hier verandering in te brengen. In overleg met de provincie zijn wij zijn bezig met het maken van een Soortenmanagementplan zodat de verduurzaming van woningen kan doorgaan zonder dat beschermde diersoorten in de knel komen.

Duurzame huizenroute

Kijk voor een duurzame woning in uw buurt op de website van de Duurzame huizenroute(externe link). Twee dagen per jaar houden de woningeigenaren open huis tijdens de Duurzame huizenroute.