Wij zijn een gemeente waar mensen met plezier wonen, werken en recreëren. Dat moet over 50 of 100 jaar nog zo zijn. We hebben ambitieuze doelstellingen over duurzaamheid. Zo willen wij in 2050 klimaatneutraal zijn. Duurzame woningen dragen hieraan bij.

Zelf een bijdrage leveren leveren aan een duurzame toekomst? Vraag dan een energieambassadeur om langs te komen voor energieadvies. Of kijk wat u zelf kunt doen op de website van Jouw Huis Slimmer.

Spouw of dak isoleren?

Eigenaren die hun panden willen (laten) isoleren moeten volgens de Wet Natuurbescherming aanwezige diersoorten en hun verblijfplaats beschermen. Voor spouwmuurisolatie en dakisolatie van buitenaf heeft u een ontheffing van de provincie Utrecht nodig. Zonder deze ontheffing loopt u het risico van een boete.

Om een ontheffing te kunnen aanvragen moet u een kostbaar en langdurend onderzoek (jaar) laten doen. Wij vinden dit niet werkbaar en hebben er bij de provincie Utrecht op aangedrongen om hier verandering in te brengen. De provincie zoekt naar een oplossing. Zodra dit bekend is informeren wij pandeigenaren over de oplossing.

Wilt u bijvoorbeeld een zolderkamer met een gesloten dakbeschot aan de binnenzijde isoleren, dan heeft u geen ontheffing nodig. Meer informatie over de ontheffing

Energieloket

Weten wat u kunt doen om energie te besparen of om duurzame energie op te wekken? Kijk dan op www.jouwhuisslimmer.nl voor een woningcheck. U vindt er informatie over duurzame maatregelen, aanbieders van bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen en ervaringen van andere woningeigenaren.

Energieadvies aan huis

EnergieAmbassadeurs voor woningeigenaren

Energieambassadeurs helpen met energiebesparing in huis. Zij doen een energiescan van uw woning en bespreken met u de resultaten. Zo krijgt u een beeld van alle mogelijkheden om energie te besparen of op te wekken. Ook houden ze bewonersbijeenkomsten. Vraag een energiescan aan. Lukt het niet om een energiescan aan te vragen of heeft u gewoon een vraag? Stuur dan een e-mail naar klimaatneutraal@heuvelrug.nl.

Energiecoaches voor huurders

Huurders van Heuvelrug Wonen en Rhenam kunnen een Energiecoach gratis om advies vragen. Coaches zijn vrijwilligers die graag anderen helpen. Ze hebben een cursus gevolgd bij de Woonbond en gaan bij medehuurders op bezoek en laten zien hoe je energie kunt besparen door het nemen van kleine maatregelen en gedragsverandering. Bij uw huurdersbelangenvereniging kunt u terecht voor meer informatie.

Duurzame huizenroute

Kijk voor een duurzame woning in uw buurt op de website van de Duurzame huizenroute. Twee dagen per jaar hebben de woningeigenaren open huis tijdens de Duurzame huizenroute.

Energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Een A-label is het meest energiezuinig. Een G-label het minst. Verder leest u op het energielabel hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken. U krijgt het energielabel van een deskundige die u zelf kiest. Het energielabel is verplicht als u uw huis gaat verkopen of verhuren en is maximaal 10 jaar geldig. Meer informatie.

Subsidies en financiering

Kijk voor subsidies en financieringsmogelijkheden op www.energiesubsidiewijzer.nl. Voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen en isolatiemaatregelen (voor particulieren) is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Voor VVE’s die isolatiemaatregelen willen nemen is een landelijke subsidie.

Zonnekaart

Bij Zonatlas kunt u snel eenvoudig zien of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en een zonneboiler.

Groepsinkopen gemeente Utrechtse Heuvelrug

Samen met het Regionaal Energieloket organiseren wij groepsinkopen. Bijvoorbeeld de groepsinkoop voor zonnepanelen in 2017. 1750 zonnepanelen, met een opbrengst van 430.000 Kwh/ jaar. Een CO2 verlaging van ongeveer 228.000 kg CO2 per jaar. Van januari tot maart 2018 was er een groepsinkoop voor isolatie. Houd onze website in de gaten voor meer informatie!

Nog meer lezen over duurzaam wonen

Energieambassadeur

Zonnekaart