Dieren kunnen soms overlast veroorzaken. Beschermde dieren die overlast of schade veroorzaken, mag u niet vangen, doden of verjagen. U mag de verblijfplaatsen van deze dieren, zoals een nest of holletje, ook niet verstoren of beschadigen. Er zijn wel maatregelen mogelijk om overlast te beperken of te voorkomen.   

Lees meer informatie over de verschillende soorten zoogdieren

Over diverse andere dieren die overlast kunnen veroorzaken leest u meer op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen

Eikenprocessierups

In de zomermaanden kunnen Eikenprocessierupsen voor overlast zorgen door bomen kaal te eten en met hun brandharen voor klachten als jeuk, bultjes en uitslag te zorgen.  
Lees meer over de eikenprocessierups.

Ratten

Ratten horen bij de natuur en eten graag ons afval op, maar het is vervelend wanneer zij overlast veroorzaken. Gebruik de tips voor een schone omgeving zonder overlast van ratten. Zo voorkomt u overlast door ratten 

Bijen

Zit er een bijenzwerm in een boom of aan een tak of eventueel aan de dakrand? Probeer de zwerm vooral niet te verjagen, te storen, te vergiftigen met chemische stoffen of te vangen. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor u, maar ook voor de bijen. Bijen zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel waardoor bloemen en planten kunnen groeien. 

Kijk voor informatie over wat u wel moet doen bij een bijenzwerm in uw omgeving op de pagina Bijen houden en beschermen.

Advies of hulp nodig?

Overlast van dieren in openbaar gebied

Overlast van dieren op uw eigen of ander particulier terrein

Neem contact op met een bedrijf. Enkele voorbeelden vindt u hieronder..